Reklamaatio – Tavaran virhe

Tämä asiakirjapohja soveltuu kuluttajankauppaan, jossa ostaja ostaa myyjältä (elinkeinonharjoittaja) tavaran ja ostaja havaitsee kaupanteon jälkeen tavarassa virheen.

Kuluttajasuojalakia sovelletaan ”kuluttajankauppaan”, jossa tavaran myyjänä on elinkeinonharjoittaja ja ostajana kuluttaja. Kuluttajansuojalain mukaan tavaran lajiltaan, määrältään, laadultaan, muilta ominaisuuksiltaan ja pakkaukseltaan vastattava sitä, mitä voidaan katsoa sovitun. Jos ei muuta voi katsoa sovitun, tavaran tulee soveltua siihen tarkoitukseen, johon sellaisia tavaroita yleensä käytetään tai soveltua siihen erityiseen tarkoitukseen, johon tavaraa oli tarkoitus käyttää (jos myyjä on kaupantekohetkellä täytynyt olla selvillä tästä tarkoituksesta). Tavaran tulee olla myös myyjän siitä antaman kuvauksen mukainen, pakattu tavanmukaisella tai muuten sopivalla tavalla sekä kestävyydeltään vastattava sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Tavaran virheellisyyttä arvioidaan sen perusteella, millainen tavara on ominaisuuksiltaan vaaranvastuun siirtyessä ostajalle. Kuluttajansuojalaki lähtee siitä olettamasta, että virheen oletetaan olleen olemassa vaaranvastuun siirtyessä ostajalle, mikäli virhe ilmenee kuuden kuukauden kuluessa tästä ajankohdasta. Muista tehdä kirjallinen reklamaatio myyjälle kuitenkin mahdollisimman pian, mikäli olet havainnut tavarassa virheen ostotapahtuman jälkeen tai kun olet saanut tavaran haltuusi.

Laki24.fi –verkkosivuilta saat tarvitsemasi asiakirjan helposti ja nopeasti käyttöösi vain napin painalluksella. Valitse haluamasi tuote sivustoilta ja lataa asiakirja. Tämän jälkeen asiakirja latautuu koneellesi automaattisesti muokattavana Word –tiedostona.

Asiakirjat ovat sisällöltään kattavia ja laadukkaita, ulkoasultaan tyylikkäitä ja huoliteltuja. Laki24.fi –verkkosivuilta voit ladata asiakirjan tietäen, että sen laatu on varmistettu. Laki24.fi –asiakirjat ovat Suomen Juristit Oy:n lakimiesten laatimia. Voit tutustua meihin tarkemmin www.suomenjuristit.fi.

Jos haluat keskustella asiastasi asiantuntijan kanssa ennen asiakirjan täyttämistä, voit soittaa Lakipuhelimeen 0600 11133 (2,95 e/min +pvm). Lakipuhelimessa sinua palvelee asiantuntevat juristimme, joilta voit kysyä mielessäsi olevasta asiasta.

Muualta verkosta saat lakiaiheesta tietoa esim. tutustumalla ajantasaiseen Suomen lakiin osoitteessa www.finlex.fi.