Yleinen arvonlisäverokanta on Suomessa 24 %. Suurimmassa osassa tuotteista ja palveluista arvonlisäveron määrä on siis 24 % niiden hinnasta. Suomessa sovelletaan kuitenkin myös kahta alempaa verokantaa, joista toinen, verokanta 10, on 10 % tuotteiden hinnasta.

Verokanta 10 %:lla on useampi sovelluskohde, kuin toisella alemmalla, 14 % verokannalla.
Verokanta 10 %:a sovelletaan ensinnäkin henkilökuljetuksiin ja majoitustoimintaan. Esimerkiksi juna-, bussi- ja taksikuljetuksiin sovelletaan alempaa verokantaa, jotta joukkoliikenteen kilpailuasema ei heikentyisi yksityisautoiluun nähden. Sairaankuljetus on kokonaan arvonlisäverosta vapaata. Alempaa verokantaa sovelletaan matkailupalveluiden osalta esimerkiksi hotellimajoitukseen ja leirintäalueen leiripaikkojen luovutukseen.

Verokanta 10 %:a sovelletaan myös erilaisiin liikunta-, kulttuuri- ja viihdepalveluihin. Esimerkiksi erilaisten sali- ja käyttövuorojen myynnistä ja sirkus-, teatteri- sekä urheilutapahtumien pääsymaksuista suoritetaan vain 10 % arvonlisäveroa.

Edellä mainittujen palveluiden lisäksi matalampaa verokantaa sovelletaan myös lääkkeisiin, kirjoihin, tilattuihin lehtiin sekä taide-esineisiin. Matalampaa verokantaa sovelletaan ainoastaan tilattuihin aikakaus- ja sanomalehtiin. Irtonumeroista suoritetaan 24 % arvonlisäveroa.

Kuten kaikissa verokannoissa, veron määrä lisätään tuotteen tai palvelun verottoman hinnan päälle. Jos esimerkiksi kirjan hinta ilman veroa on 20 euroa, verollinen hinta on 22 euroa. Tämä on hinta, jonka kuluttaja kaupassa maksaa elintarvikkeesta.

Lisää verokannoista verottajan sivuilta www.vero.fi

Nopeaa apua lakiasioihin.