En vanligt förekommande ursäkt är: “Jag var full”. Men kan berusning ursäkta ett brott? Kan straffrättsligt ansvar utkrävas även för brott som begåtts i berusat eller drogpåverkat tillstånd? 

ansvar förutsätter uppsåt eller oaktsamhet

I svensk rätt gäller skuldprincipen. Enligt denna princip kan man endast hållas straffrättsligt ansvarig för brott om man har agerat uppsåtligt (avsiktligt) eller oaktsamt. Skulden hos gärningsmannen ligger just i det uppsåtliga respektive oaktsamma agerandet. Endast den gärningsman som eftersträvat en viss skadlig effekt (t.ex. att någon ska berövas livet) eller varit medveten om en sådan skadlig effekt (t.ex. att det funnits en risk för att någon skulle dö) kan hållas ansvarig för den effekt som sedan inträffar. 

ansvar ej uteslutit pga berusning eller drogpåverkan

Av 1 kap. 1 § 2 stycket Brottsbalken framgår att även den gärningsman som varit berusad eller narkotikapåverkad kan ha uppsåt och därmed vara ansvarig för sina handlingar. I den aktuella bestämmelsen står det: ”Har gärningen begåtts under självförvållat rus eller var gärningsmannen på annat vis genom eget vållande tillfälligt från sina sinnens bruk, skall detta inte föranleda att gärningen inte anses som brott.” Med “självförvållat” avses att man frivilligt har druckit eller intagit narkotika. 


Av rättsfallet NJA 2011 s. 563 framgår att vanliga regler om prövning av en gärningsmans uppsåt gäller även om gärningsmannen varit berusad eller drogpåverkad. I målet uttalade Högsta domstolen vidare att impulsivitet, aggressivitet, hämningslöshet, besinningslöshet, omdömeslöshet – sådant som ofta kännetecknar en berusad person – inte utesluter att en person har handlat med uppåt.

Lag24 Trainee
03.08.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.