Som utgångspunkt ska alla rättegångsprocesser i Sverige vara öppen för allmänheten (se 2 kap. 11 § Regeringsformen). Det som dock kan vara bra at veta är att vissa processer kan ha ”stängda dörrar”. Detta har sin grund i att det finns en del omständigheter som bland annat faller under sekretesslagen. Så trots att utgångspunkten är att en offentlig rättegång så kan denna huvudregler undantas (se 5 kap. 1 § Rättegångsbalken).

Hur deltar allmänheten i en rättsprocess?

Rätten för allmänheten att delta i rättsprocesser har enda sedan den franska revolutionen varit en fundamental rättighet. Denna tradition är än idag en viktig aspekt av rättsskipningen som tar sig uttryck genom att ha nämndemän eller en jury inom processrättsliga sammanhang. Att ha ett system om jury finns bland annat i England, och kan tillämpas i Sverige men dock endast om själva fallet rör ett mål om tryckfriheten som är en av Sveriges fyra grundlagar.

Vad innebär det att ha nämndemän?

Nämndemän, även kallad lekmän, skulle enklast förklaras som en meddomare. Med andra ord  har man som lekman alltså samma ansvar för en dom som de vanliga domarna. Detta medför att nämndemännen, likt de ordinarie domarna, har en röst och även en rätt att reservera sig mot en dom eller ett beslut. Likaså är en nämndeman en man under lagen och har samma skyldighet som en domare att följa lagen.

Vill du läsa om vilka andra subjekt som deltar i en straffrättslig process? Läs Vem kan vara subjekt i en straffrättslig process?

Lag24
Trainee
14.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.