Att filma en olycka kan bedömas som olaga integritetsintrång (4 kap. 6 c § Brottsbalken, BrB). Av lagtexten framgår att: 

“Den som gör intrång i någon annans privatliv genom att sprida … bild på eller annan uppgift om att någon utsatts för ett brott som innefattar ett angrepp mot person, frihet eller frid,  4. bild på någon som befinner sig i en mycket utsatt situation … döms, om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör, för olaga integritetsintrång till böter eller fängelse i högst två år.” 

4 kap. 6 c § BrB

Om man tar en bild eller filmar en olycka kan det handla om att sprida bild på att någon befinner sig i en mycket utsatt situation, om spridningen är ägnad åt att medföra allvarlig skada för den som bilden rör. Med skada avses enligt lagkommentar skada på privatlivet och den personliga integriteten. Att den ska vara allvarlig innebär att det ska handla om situationer där spridningen kan leda till psykiskt lidande eller andra allvarliga negativa konsekvenser för den enskilde.  

För att man ska kunna dömas för olaga integritetsintrång krävs det att bilderna faktiskt sprids. Filmas eller fotas bara olyckan och sprids inte bilderna, är det inte talan om olaga integritetsintrång. Med spridning avses att uppgifterna görs tillgängliga för fler än ett fåtal personer. Spridningen ska vara ägnad åt att medföra allvarlig skada. Det innebär inte att den måste göra det i det enskilda fallet, utan den ska typiskt sett kunna medföra sådan skada.

Straffet är böter eller fängelse 

Straffet för olaga integritetsintrång är böter eller fängelse i högst 2 år, eller vid grovt brott, fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år (4 kap. 6 c-d §§ BrB). I många fall bestäms påföljden till fängelse. 

Lag24 Trainee

10.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.