Momsredovisning görs bland annat genom att beskattningsbara personer lämnar momsdeklarationer till Skatteverket antingen elektroniskt eller via blankett. Detta kräver att man först är registrerad för moms hos Skatteverket. Mer om detta finns här. Som huvudregel ska ingående och utgående moms redovisas för den redovisningsperiod under vilken den ska bokföras enligt god bokföringssed. Aktuell moms ska vara inbetald senast samma datum som deklarationen ska ha lämnats. Deklaration ska lämnas även om ingen moms finns att betala.

Redovisningsperioder

Moms kan redovisas per månad, kvartal eller år. Detta bestäms av det totala beskattningsunderlagets beräknade storlek och huvudregeln är att en redovisningsperiod utgörs av en månad. Om beskattningsunderlaget beräknas uppgå till högst 40 miljoner kronor redovisas per kvartal och om det uppgår till högst 1 miljon kronor är perioden ett beskattningsår.

Om det finns särskilda skäl eller den deklarationsskyldige begär det kan Skatteverket bestämma att redovisningsperioden ska vara kortare än ett år respektive ett kvartal. Ett sådant beslut gäller under minst 24 månader framåt efter det att beslutet fattats.

Ombud

Ett deklarationsombud kan anlitas för att hantera momsdeklarationer. Av tekniska skäl måste ombudet vara en fysisk person. Ansökan om deklarationsombud görs till Skatteverket som gör en lämplighetsbedömning innan godkännande. Ombudet ska ha tillräckliga kunskaper och erfarenhet och kan befinnas olämpligt om hen gjort sig skyldig till ekonomisk brottslighet eller näringslivsbrott alternativt på annat sätt visat sig oskicklig eller olämplig som skatteombud.

Det är alltid den beskattningsbara personen som är ansvarig för att korrekta uppgifter lämnas i tid till Skatteverket, detta ansvaret kan inte delegeras bort.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.