När man beräknar kapitalvinstskatten vid bostadsförsäljning får man göra avdrag för utgifter som innebär att bostadens värde är högre när den säljs än när den införskaffades. Utgifterna delas in i två grupper; Grundförbättringar och Förbättrande reparationer och underhåll.

Grundförbättringar

Till grundförbättringar räknas att bygga nytt, bygga till eller göra om planlösningen i ett hus. Att exempelvis flytta köket, flytta rörledningar genom att exempelvis flytta handfat i badrummet eller diskmaskin i köket räknas till att göra om planlösningen. Grundförbättringar inkluderar också att installera ny utrustning som en braskamin eller centraldammsugare om sådan inte fanns tidigare.

För grundförbättringar får man dra av hela kostnaden oavsett när de uppkommit så länge de sammanlagda förbättringsutgifterna varit minst 5000 under det år de uppkom.

Förbättrande reparationer och underhåll

Hit räknas renoveringar utan att planlösningen ändras. Att byta ut hushållsutrustning räknas också hit liksom att måla om väggar eller byta tak. Viktigt att komma ihåg är att avdraget inte gäller utgiften i sig utan husets värdeökning jämfört med inköpet. Det är bara i den mån huset ökat i värde på grund av utgiften som denna får dras av. Om huset är i samma skick som vid inköpet får alltså utgiften inte dras av från vinsten alls.

Förbättrande reparationer och underhåll får dras av om de uppkommit under samma beskattningsår som försäljningen eller något av de 5 föregående beskattningsåren. Avdrag får göras för den värdeökning de inneburit, alltså i den mån fastigheten är i bättre skick när den säljs än när den införskaffades. Utgifter för att hålla fastigheten i samma skick som vid inköpet räknas som en levnadskostnad vilket inte får dras av. Om man köpt en bostad helt ny kan man alltså inte dra av utgifter för förbättrande reparationer och underhåll.

Läs mer om Försäljning av privat bostadsfastighet!

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.