Bidragsfusk med vård av barn (vab) innebär att man anmäler att sitt barn är sjukt men trots detta går till jobbet, dvs lämnar oriktiga uppgifter. Men är detta straffbart enligt lag? Läs vidare så reder vi ut det hela. 

Bidragsbrottslagen

Det är försäkringskassan som betalar ut VAB-ersättning och därför är bidragsbrottslagen tillämplig (1 § bidragsbrottslagen). Enligt 2 § bidragsbrottslagen kan den som lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden som han eller hon är skyldig att anmäla och därmed orsakar fara för att en ekonomisk förmån felaktigt betalas ut eller betalas ut med ett för högt belopp, dömas för bidragsbrott. Bidragsbrottslagen har tillkommit för att man ska kunna lagföra (straffa) personer som försöker lura försäkringssystemen på pengar de inte har rätt till.

Genom att felaktigt anmäla vab kan man alltså ha begått bidragsbrott. Beroende på omständigheterna i det enskilda fallet kan det röra sig om olika grader av bidragsbrott (ringa, av normalgraden eller grovt) eller vårdslöst bidragsbrott.  

Straff (påföljd) för bidragsbrott 

Påföljden (straffet) för bidragsbrott är fängelse i högst två (2) år eller om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex (6) månader (2 §). Om brottet rört ett betydande belopp, om den som begått brottet använt falska handlingar eller om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning kan man dömas för grovt bidragsbrott till fängelse i högst sex (6) år (3 §).

Begås bidragsbrottet genom grov oaktsamhet kan man dömas för vårdslöst bidragsbrott till böter eller fängelse i högst ett (1) år (4 §). Är gärningen med hänsyn till beloppet och övriga omständigheter mindre allvarlig döms man dock inte till ansvar.  

Lag24 Trainee

28.08.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.