En skilsmässa består av två delar, en äktenskapsskillnad och en bodelning. Med äktenskapsskillnad avses att tingsrätten genom en dom upplöser äktenskapet. Med bodelning avses att de tidigare makarna upprättar ett avtal (’bodelningsavtal’) där de skriver ner alla tillgångar och skulder som de hade dagen då ansökan om skilsmässa inkom till domstolen och bestämmer vem som ska ha vad efter bodelningen. Följande artikel beskriver hur bodelningen går till. Läs mer om äktenskapsskillnaden här. Vi föreslår att ni läser båda artiklarna så att ni får en bild av hela förloppet.   

Vad innebär bodelningen?

Bodelning kan göras så fort ni ansökt om äktenskapsskillnad. 

Något förenklat innebär bodelningen att ni i ett skriftligt avtal antecknar alla tillgångar och skulder som ni hade den dag er ansökan om skilsmässa inkom till tingsrätten (detta är”brytdagen” enligt 9 kap. 2 § ÄktenskapsbalkenÄktB’). Som huvudregel ska ni dela lika på egendomen som ingår i bodelningen (11 kap. 3 § ÄktB). När man sedan vet till vilket ekonomiskt värde varje make ska få egendom kan man n börja fördela egendomen och komma överens om vem som ska ha vad efter bodelningen (11 kap. 7 § ÄktB).

Skulle en obalans uppkomma på grund av uppdelningen ska man i avtalet ange vilken summa pengar som ska ges till den andre maken som kompensation (en så kallad ”bodelningslikvid”). En bodelningslikvid kan till exempel bli aktuell om ni kommer överens om att en av er ska köpa ut den andre från den gemensamma bostaden.

Hur upprättas bodelningsavtalet? 

Tingsrätten har inga blanketter för bodelningsavtal, utan detta är något ni får ombesörja själva, till exempel genom att anlita en jurist eller advokat. 

Lag24 Trainee

29.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.