Har man suttit oskyldigt häktad är huvudregeln att man har rätt till ersättning. Ersättningen måste man själv ansöka om hos Justitiekanslern (JK). Ersättningen bestäms individuellt. Läs vidare så reder vi ut det hela. 

Huvudregel är att man har rätt till ersättning 

Enligt 2 § frihetsberövandelagen är huvudregeln är att den som har suttit oskyldigt häktad har rätt till ersättning. I lagens mening är man “oskyldig” så länge man inte har blivit dömd i domstol för ett brott. Har man till exempel har fått en frikännande dom, har förundersökningen avslutats utan att det har väckts åtal mot en eller har åtalet avvisats eller avskrivits har man alltså rätt att få ersättning för den tid man har suttit häktad (2 § första stycket första punkten frihetsberövandelagen).

Hur mycket ersättning får man?

Man kan få ersättning för utgifter, förlorad arbetsinkomst, intrång i näringsverksamhet och lidande (7 § frihetsberövandelagen). Ersättning för utgifter kan t.ex. röra sig om ersättning för resor till och från häktet. Med förlorad arbetsinkomst avses ersättning för den inkomst man har förlorat då man under häktningstiden inte har kunnat arbeta. Med ersättning för intrång i näringsverksamhet avses ersättning utöver arbetsinkomst, t.ex. om man har förlorat en kundkrets eller liknande under häktningstiden. Slutligen utgår ersättning för lidande. Ersättningen för lidande  bestäms i varje enskilt fall och kan alltså variera från person till person men det normala är att man har lidit mer ju längre tid man har suttit häktad. Utgångspunkten är att man får 30 000 kr i ersättning för den första månaden, 20 000 kr för kommande månader till och med sjätte månaden och efter det 30 000 kr per månad.

Lag24 Trainee

05.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.