Förlovning 

Många par väljer att förlova sig för att manifestera vikten att gifta sig längre fram. Förlovningen har dock ingen rättsverkan, det vill säga den har inte några rättsliga följder. 

Prövning av äktenskapshinder

Man kan se äktenskapet som ett avtal mellan makarna i den meningen att båda makarnas gemensamma viljeförklaring vid ingåendet krävs för ett giltigt äktenskap. Äktenskapet är vidare statusförhållande som är beroende av ett myndighets beslut: såväl ingåendet av ett giltigt äktenskap som dess upphörande kräver ett myndighets beslut. Vid ingåendet av äktenskapet kommer den statliga kontrollen in i bilden genom en prövning förutsättningarna för ett juridiskt giltigt äktenskap. Lagstiftaren har ställt upp äktenskapshinder: i vissa fall är det inte möjligt för ett par att ingå ett äktenskap.

Äktenskapshinder har uppställs mot bakgrund av en önskan om att vissa förbindelser av allmänna hänsyn inte ska komma till stånd. I nuvarande svensk rätt har dock äktenskapshindren bringats ned till ett minimum. Sedan 1 maj 2009 är äktenskapslagstiftningen könsneutral, varför äktenskap numera kan ingås såväl mellan en kvinna och en man som mellan två kvinnor eller två män.

Idag uppställs följande äktenskapshinder: 

  • För att ingå äktenskap måste man ha uppnått en ålder om 18 år (2 kap. 1 § Äktenskapsbalk (1987:230), nedan förkortad ”ÄktB”). 
  • Äktenskap får inte ingås mellan personer som är i rätt upp- och nedstigande släktskap med varandra eller som är helsyskon (2 kap. 3 § ÄktB).
  • Den som vill ingå äktenskap får inte vara gift med en annan person vid tidpunkten: det finns alltså ett förbud mot tvegifte (2 kap. 4 § ÄktB). 

Hindersprövningen göras av Skatteverket. En prövning an hinder ska, på ett fastställt formulär, begäras gemensamt av de två som avser att gifta sig med varandra. En båda ansökan kan lämnas in var som helst i landet hos Skatteverket (3 kap. 1 § ÄktB). 

Vigsel

När hindersprövningen är avklarad får paret ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg av Skatteverket som ska lämnas till vigselförrättaren. I Sverige kan man vigas inom ett trossamfund av en behörig vigselförrättare (religiös vigsel) eller inför en vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat (borgerlig vigsel). 

Lag24 Trainee

09.20.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.