Ett handelsbolag (förkortat ”HB”) är ett bolag som drivs av två eller flera delägare, så kallade ”bolagsmän”. Bolagsmännen kan vara såväl privatpersoner som företag. Bolagsmännen är personligt solidariskt ansvariga för företagets avtal och skulder – ett ansvar som aldrig kan avtalas bort.  

Att bolagsmännen är personligt ansvariga innebär att om handelsbolaget inte själv kan betala sina skulder har borgenären (fordringsägaren) rätt att kräva in skulden av vilken som helst av bolagsmännen. I en sådan situation är bolagsmännen skyldiga att betala företagets skuld med medel från egen ficka: såsom att skulden var bolagsmannens personliga. Att bolagsmännen är solidariskt ansvariga innebär att den bolagsman som har betalat handelsbolagets skuld rätt att i sin tur kräva att de andra bolagsmännen betalar sin del av skulden.

Fördelen med att skriva ett kompanjonavtal

Delägarna i ett handelsbolag har fria händer att bestämma sina interna relation. Bolagsmännen kan således tämligen fritt avtala om bolagets organisation, ändring av bolagsavtalet, hur arbete i bolagets rörelse ska betalas, hur över- respektive underskottet ska fördelas samt ökning eller nedsättning av insats. Har deltagarna muntligen kommit överens i dessa frågor kan det vara en god idé att skriva ett kompanjonavtal. 

I kompanjonavtal skriver man ner vad man har kommit överens om: exempelvis hur vinst ska fördelas, hur tvister ska lösas och hur man ska göra om en bolagsman vill gå ut ur bolaget. Det finns inga formella krav på hur ett kompanjonavtal ska se ut. Det är dock fördelaktigt att ta med och reglera följande punkter i avtalet:  arbetsfördelning, arbetstider, uttag och andra förmåner, säkerheter för lån, befogenheter (dvs vem som har rätt att gör vad), hur överskott respektive underskott ska fördelas, på vilka villkor nya delägare kan ansluta sig, hur företaget ska värderas om en delägare vill dra sig ur eller avlider och åtgärder vid långvarig sjukdom. 

Lag24 Trainee

20.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.