För att erhålla patent behövs det göras en patentansökan. Denna ansökan har så väl formella som materiella krav. Vad en sådan ansökan ska innehålla finns beskrivet i en annan artikel (här) och finns även på patent- och registreringsverkets hemsida.

Vad ingår i pateteringsförfarandet

Vid en ansökan gör patentmyndigheten en kontroll. Efter denna kontroll görs det ett beslut om patent kan meddelas eller inte. Men processen är inte alltid slut där. Det finns även en tidsfrist på 9 månader där invändningar mot patentet kan göras och dessa invändningar kan i sin tur leda till en omprövning av patentet. Utöver detta så sker det ett offentliggörande av uppfinningen om uppfinningen kan erhålla patent. Offentliggörandet gör att andra får kunskap om uppfinningen för att andra ska kunna använda den kunskapen men också för att uppfinningen ska bli känd så den kan användas av de som vill när skyddstiden har löpt ut.

VarT ska man ansöka om patent

När man ska patentera en uppfinning är det viktigt att bestämma skyddsområdet rent teritoriellt för uppfinningen. Man kan söka patent som bara gäller inom Sverige, inom EU eller påbörja en process för att få ett internationellt patent. Det internationella patentet innebär endast att man ansöker om flera nationella patent. Att ansöka om patent kan i sig vara kostsamt men om man söker patent utomlands kan andra kostnader kopplat till patentansökan uppstå. Det kräver nämnligen ofta kostnader för sånt som översättningar och även betala ett professionellt biträde. I beräkningarna måste man även ha med att det kommer kosta att evetuellt försvara patentet vid intrång. Vid valet om man ska göra ett nationellt patent eller patent inom EU eller internationellt kan det även vara viktigt att ha prioritetsdagen i åtanke. En snabbare och enklare nationell ansökan kan därför ibland vara att föredra om man vill erhålla en tidigare prioritetsdag. Man kan utöka området för patentet inom 12 månader efter första ansökan.

Lag24
Trainee
08.12.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.