Under vissa situationer måste du ansöka om ett så kallat bygglov. Kort förklarat är ett bygglov ett tillstånd som du behöver ansöka om när du vill göra någon form av ombyggnation eller förändring av en byggnad eller en anläggning. Till exempel behövs ett bygglov när du önskar att bygga nytt, om du vill bygga om eller lägga till en byggnad på en befintlig byggnad eller anläggning (se 9 kap. 2 § i Plan- och bygglagen (PBL)).

En ny byggnad eller förändring av en byggnad!

Att bygga en ny byggnad eller att addera en tillbyggnad på en befintlig anläggning kräver oftast ett bygglov (9 kap. 2 § PBL).

En tillbyggnad innefattar ombyggnationer upp, ner eller åt sidan och omfattar även byggnader som saknar väggar, såsom en carport. Under dessa tillfällen måste du alltså söka ett bygglov. Som utgångspunkt ska en sådan ansökan om bygglov ske skriftligen och skickas in till byggnadsnämnden (se 9 kap. 44 § PBL).

Vad händer om det finns en detaljplan?

Ibland kan det även vara så att det finns en detaljplan på just det område som du önskar att göra en förändring av byggnaden eller anläggningen. I sådana fall krävs även ett bygglov om du vill måla om en byggnad, byta fasad eller byta takmaterial. Det vill säga att om det finns en detaljplan i det område som du till exempel önskar att byta kulör på en byggnad eller anläggning. Även här måste du skriftligen ansöka om ett bygglov till byggnadsnämnden enligt 9 kap. 44 § PBL.

Det som kan vara bra att tänka på är att det även krävs ett bygglov om du önskar att göra en väsentlig förändring. Under denna kategorin brukar situationer som bygg av plank, sätta upp vindkraftverk eller om själva byggnaden ska byta användnings ändamål, såsom användas som en privatbostad från att en gång ha varit ett kontor eller ett garage, falla (se 9 kap. 2 § PBL).

Vill du läsa mer om vem som kan överklaga ett bygglov? Läs När behöver jag inte söka om bygglov?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.