Enligt 24 kap. 4 § Brottsbalken är en straffbelagd gärning, som förövas i vissa fall av nöd tillåten under förutsättning att den inte är oförsvarlig. Bedömningen görs i två led: 1) dels förutsätts att gärningsmannen befunnit sig i en viss situation (en nödsituation), 2) dels att gärningen inte bedöms vara oförsvarlig. Följande artikel handlar om det andra kravet på att en gärning inte får vara oförsvarlig. 

Nödgärningen och dess försvarlighet

Nödrätt enligt 24 kap. 4 § BrB tillkommer även annan än den som själv är i nöd (någon tar t.ex. en tredje persons båt för att rädda någon som är nära att drunkna eller när någon slår sönder en fönsterruta för att rädda någon annan från gasförgiftning). 

Det är viktigt att notera att nödvärn skilts från nöd bl.a. på grund av att försvarlighetsbedömningen är klart mer fördelaktig för den som befinner sig i en nödvärnssituation. Vid nödvärn går gärningsmannen fri om hans gärning inte har varit uppenbart oförsvarlig. Vid nöd krävs att gärningen inte har varit oförsvarlig. I en nödsituation åligger det alltså den nödställde att i större utsträckning än vid nödvärn sätta den nödställdes egna intressen åt sidan.

Förvarlighetsbedömningen

Försvarlighetsbedömningen ska ske med beaktande av farans beskaffenhet, den skada som orsakats annan och omständigheterna i övrigt. Under farans beskaffenhet beaktas vilken typ av intresse som hotas (liv och hälsa har generellt sett ett högre värde än egendom) samt hur akut faran är. Mot farans beskaffenhet vägas den skada som åsamkas annan, dvs det intresseintrång som nödgärningen innebär.  

Principiellt krävs att gärningen ska vara påkallad av ett intresse av betydligt större vikt än det som offras. Man får t.ex. offra annans egendom för att undanröja fara för liv eller svår kroppsskada, men det är oklart i vilken mån man kan få göra ingrepp i annans egendom för att förebygga en lindrig kroppsskada. 

Lag24 Trainee

11.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.