För att Köplagen (KöpL) ska vara tillämpbar på ett köp måste köpet röra köp av lös egendom, detta inkluderar alla former av föremål men även värdepapper såsom aktier. Vid köp har både köparen och säljaren vissa prestationsskyldigheter. Bland annat har säljaren en skyldighet att avlämna en felfri vara. Detta medför att säljaren ska överlämna en vara som köparen då har rätt att foga över. Lagen skiljer dock mellan några olika former av transporter vilka är hämtningsköp och transportköp.

Vad är ett hämtningsköp?

Ett hämtningsköp innebär att varan ska vara tillgänglig för köparen att avhämta där säljaren har sitt affärsställe (se 6 § KöpL). Här anses varan först avlämnad när köparen har varan i sin besittning och lämnar butiken. Man brukar säga att avlämnandet sammanfaller med besittningstagande, det vill säga att rätten att förfoga över varan tillhör köparen efter avlämnandet. Är fallet sådant att du som köpare istället hade skickat ett bud, anses varan avlämnad när ombudet lämnar butiken trots att produkten inte är i köparens besittning.

vad är ett transportköp?

Vid ett transportköp anses varan avlämnad när den har transporterats av säljaren – inom en och samma ort – till köparen (7 § st. 1 KöpL). Det vill säga att vid ett transportköp åtar sig säljaren en förpliktelse att avlämna varan hos köparen. Detta förutsätter dock att själva transporten sker inom en och samma ort som är att anses normal för säljarens distributionsområde.

Det som kan vara viktigt att tänka på är att Köplagen är dispositiv, detta medför att avtalsparterna själva har möjlighet att avtala om var själva avlämnandet ska ske. Har en vara till exempel sålts ”fritt levererad” med angivande av en viss ort, anses en vara inte avlämnad förrän den har kommit fram till denna ort (se 7 § st. 3 KöpL), ska varan å andra sidan transporteras till en köpare genom en annan transportfirma än säljarens egna, anses varan avlämnad först när säljaren avlämnar varan till transportören (se 7 § st. 2 KöpL).

För att läsa mer om vad som gäller vid distansköp läs mer om Vad är innebär egentligen ett distansköp och vem ”bär risken”?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.