Moms faktureras vanligen som ett tillägg på priset av säljaren som sedan betalar in denna till Skatteverket. I vissa situationer ska dock köparen stå för momsredovisning till Skatteverket. Ett syfte med användandet av omvänd betalningsskyldighet är att förhindra momsfusk såsom karusellbedrägerier vilket är aktuellt framför allt vid handel mellan olika länder.

Vad innebär omvänd betalningsskyldighet för säljaren?

När köparen är ansvarig för inbetalning av moms ska säljaren inte lägga på eller räkna med någon moms på fakturan utan ska istället skriva ”omvänd betalningsskyldighet”. Även om någon utgående moms alltså inte redovisats kan säljaren ändå dra av ingående moms enligt gängse bestämmelser.

Vad innebär omvänd betalningsskyldighet för köparen?

Köparen å sin sida är ansvarig för att räkna ut och redovisa tillämplig moms enligt varifrån inköpet gjorts och om det rör sig om varor eller tjänster. Det är viktigt att notera att skyldigheten för köparen att betala moms kvarstår även om säljaren har räknat med moms på sin faktura. Om detta inte korrigeras med ny faktura måste köparen då beräkna sin moms på säljarens faktura (och då alltså betala moms på summan som i sig är inklusive moms).

Köparen kan naturligtvis ha rätt att dra av den moms denne själv redovisat. Även om köparen har full avdragsrätt och betalar 0 kr netto i moms måste både utgående och ingående moms redovisas och får alltså inte ”kvittas” utan att redovisning görs.

Vid vilka transaktioner gäller omvänd betalningsskyldighet?

För transaktioner inom Sverige gäller omvänd betalningsskyldighet främst inom byggsektorn, vid handel med vissa ädelmetaller, avfall och skrot samt för utsläppsrätter för växthusgaser.

Vid handel inom EU tillämpas detta när en vara transporteras mellan två länder och köparen kan åberopa ett giltigt momsregistreringsnummer och enligt huvudregeln när en tjänst säljs till en beskattningsbar person i ett annat EU-land.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.