Kravet på uppfinningshöjd innebär att uppfinning behöver skilja sig ”väsentligen” från vad som varit tidigare känt. Med kravet på uppfinningshöjd skapas det reella krav till bedömningen av vad som tidigare är känt, det går således inte att göra små ändringar eller skriva en ny förklaring till en tidigare uppfinning och förvänta sig att det ska klara kravet på uppfinningshöjd. Det skapar även att små teknikförbättringar inte innebär en ny patent, vilket skulle kunna leda till försvåringar för utövandet av allmän fackkunskap. Kravet på uppfinningshöjd skapar även mindre belastningar själva bedömningen som krävs vid registrering av patent och en mindre belastning på patentregistren då kraven är mer än bara ett nyhetskrav.

Begreppet uppfinningshöjd kopplat till nyhetskravet

Själva begreppet uppfinningshöjd är definierat i samband med nyhetskravet, vilket kan läsas mer om här och här. Skillnaden är att ett nyhetskrav ger bara en begränsning till uppfinningar som ansöker om patent som är identiska med en tidigare patenterad uppfinning medans uppfinningshöjd innebär att den nya uppfinningen måste skilja sig väsentligen.

Bedömningen av uppfinningshöjd

Bedömningen om hur de olika uppfinningarna skiljer sig ska utgå ifrån fackmannakriteriet och att fackmannen i detta krav även ska använda sin kombinationsförmåga. Vad fackmannen ska förväntas kunna återfinns i EPO Guidelines G-VII.9.3. Speciellt med fackmannen är också att den ska vid bedömningen endast se till de kunskaper som fanns vid den tidpunkt ansökan gjordes, vilket innebär att kunskaper som tillkommit fackmannen efter datumet för ansökan ska bortses. Vid bedömningen så använder EPO och PRV båda problemlösningsmetoden som består utav tre steg. Första steget fastställs den närmaste kända tekniken, andra steget formuleras det objektiva problemet som uppfinningen är tänkt att lösa och det tredje och sista steget görs det en bedömning om fackmannen skulle genom de ovanstående stegen skulle ha kommit på uppfinningen. Om fackmannen vid de sista steget skulle ha kommit på uppfinningen så bedöms det att uppfinningen inte har uppfinningshöjd.

Ogiltigförklaring på grund av uppfinningshöjd

En uppfinning med erhållen patent kan genom brist på uppfinningshöjd få sitt patent ogiltigförklaras. Detta återfinns i 52§ 1 st. punkt 1. PL och läs mer om ogiltigförklaringar inom patenträtten här.

Lag24
Trainee
08.10.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.