Regler om uppsägning finns i lag om anställningsskydd (LAS). Enligt 7 § LAS måste en uppsägning från arbetsgivaren vara sakligt grundad. En uppsägning kan ske på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. 

Som utgångspunkt får man inte uppsägas på grund av alkoholism 

Alkoholism räknas som en sjukdom och som utgångspunkt gäller att arbetsgivaren inte får säga upp arbetstagaren. Arbetsgivaren ska istället försöka hjälpa arbetstagaren med sitt alkoholproblem. Uppsägning på grund av sjukdom får dock ske i tre undandagsfall: 

  • När nedsättningen av arbetsförmågan är varaktig och så väsentlig att arbetstagaren inte längre kan utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren.
  • När arbetstagaren har en nedsättning av arbetsförmågan och utan godtagbara skäl vägrar att medverka till adekvata försök att förbättra den för arbete hos arbetsgivaren. 
  • När sjukdomen, oftast av psykisk natur, orsakar ett sådant beteende som inte kan tolereras på en arbetsplats eller när den sjuka arbetstagaren annars gör sig skyldig till sådant beteende.

I rättsfallet AD 1982 nr 133 godtog Arbetsdomstolen en uppsägning av en journalist med alkoholsjukdom. Journalisten hade kommit onykter till jobbet och hade en bristande arbetsförmåga. Arbetsgivaren hade försökt att förbättra journalistens tillstånd genom omplacering och kamratstödjande åtgärder, utan resultat.

Lag24 Trainee

17.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.