Får man sägas upp på grund av sjukdom? Kan ens chef ringa en när man är sjukskriven och meddela att man har blivit uppsagd på grund av personlig skäl? Nej, som huvudregel inte. 

Som huvudregeln är sjukdom inte saklig grund för uppsägning

Arbetsgivaren får säga upp arbetstagaren på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, 7 § Lag (1982:80) om anställningsskydd, “LAS”. I rättsfallet AD 1987 nr 164 har domstolen uttalat att det finns ett förbud mot uppsägning på grund av arbetstagarens sjukdom och att en sådan åtgärd  bara får vidtas i undantagsfall. 

En sjuk arbetstagare får endast sägas upp på grund av personliga skäl i tre situationer. Den första situationen handlar om att nedsättningen av arbetsförmågan är varaktig och så väsentlig att arbetstagaren inte längre kan utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren. Den andra situationen föreligger när arbetstagaren har en nedsättning av arbetsförmågan och utan godtagbara skäl vägrar att medverka till adekvata försök att förbättra den för arbete hos arbetsgivaren. Den sista situationen tar sikte på fall då sjukdomen, oftast av psykisk natur, orsakar ett sådant beteende som inte kan tolereras på en arbetsplats eller när den sjuka arbetstagaren annars gör sig skyldig till sådant beteende. I dessa tre situationer kan alltså arbetsgivaren säga upp en sjuk arbetstagare på grund av personliga skäl.

En omplaceringsutredning måste först göras 

Arbetsgivaren måste alltid före uppsägningen göra en noggrann omplaceringsutredning och undersöka arbetstagarens önskemål och förutsättningar. Lediga befattningar ska alltis ha undersökts.

Det är viktigt att komma ihåg att endast skriftliga uppsägningar är giltiga. Det skriftliga uppsägningsbeskedet ska innehålla viss information såsom vad arbetstagaren ska göra om hen vill göra gällande att uppsägningen är ogiltig eller yrka skadestånd, 8 § LAS. Uppsägningsbeskedet ska lämnas till arbetstagaren personligen eller skickas i rekommenderat brev.

Lag24 Trainee

17.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.