Ett familjehem, tidigare kallade fosterhem eller fosterfamilj, tar emot barn och ungdomar som av olika anledningar behöver bo i ett annat hem än det biologiska. Familjehemmet ska ge barnet stadigvarande vård och fostran och ansvara för den dagliga vården.

Hur ser ett familjehem ut?

Familjehem kan se ut på olika sätt. Det kan handla om ett så kallat släktinghem där placeringen sker hos släktingar eller andra närstående, det vill säga det finns redan ett band mellan de placerade barnen och de vuxna i hemmet. Vanligare är dock att placeringen sker hos ett hem som har rekryterats av socialtjänsten, det vill säga placeringen görs hos för barnet okända personer, så kallade ” rekryterade”, ”traditionella”, ”främmande” eller ”externa” familjehem.

Alla som öskar bli familjehem måste först utredas av socialtjänsten. Vid utredningen tar socialtjänsten reda på hur familjen bor, vad de har för kunskap och erfarenhet av barn och hur de ser på att vara familjehem. Eftersom barn är olika behövs olika slags familjehem: i centrum står barnets bästa och att det individuella barnets behov ska tillgodoses. För att ett hem ska anses vara lämpligt ska det finnas trygghet, plats, tid och omtanke. Vidare ansvarar socialtjänsten för att erbjuda familjehemmet utbildning och att säkerställa att de bedriver en vård som håller god kvalitet.

Hur går en familjehemsplacering till?

Ett beslut om familjehemsplacering sker oftast enligt socialtjänstlagen (2001:453), ”SoL”. Detta innebär att familjen och socialtjänsten kommer överens om att barnet inte ska bo hemma. I undantagsfall sker placeringen enligt lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, ”LVU”. Ett beslut enligt LVU fattas emot föräldrarnas eller barnets vilja (barn från 15 år). En placering enligt LVU beslutas av Förvaltningsrätten efter ansökan från socialnämnden.

Läs mer om vad är syftet med en familjeplacering?

Lag24 Trainee
09.05.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.