Enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, är ett sätt för en privatperson att bedriva näringsverksamhet. Andra varianter är aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag.

Att starta en enskild firma

En enskild firma är lätt att starta och detta görs genom att registrera sig för F-skatt hos Skatteverket. Man kan registrera och skydda namnet på sitt företag, men detta är frivilligt och skyddet gäller bara inom länet. Beroende på verksamheten måste man också registrera sig för moms vilket också görs hos Skatteverket.

Skatter och avgifter

Som enskild näringsidkare betalar man in preliminärskatt under året baserat på beräknat överskott i verksamheten. Egenavgifter såsom pension, sjukförsäkring och löneavgift ska också betalas och ses som en kostnad i verksamheten. Ett preliminärt avdrag kan göras som schablon med 25 % av verksamhetens överskott.

Avdrag

Som näringsidkare får man göra avdrag för kostnader som uppkommer i verksamhetens drift, såsom för arbetskläder, facklitteratur och arbetsresor. Privata kostnader får dock inte dras av och detta kan gälla båda blandat användande och exempelvis arbetskläder som kan anses lämpliga att använda privat. Vissa avdrag kan göras omedelbart med hela summan medan andra görs över flera år i bokföringen.

Ingen egen juridisk person

Det är viktigt att tänka på att en enskild näringsverksamhet inte är en fristående juridisk person. Till skillnad från exempelvis ett aktiebolag är tillgångarna i en enskild näringsverksamhet gemensamma med den fysiska personen. Den som är registrerad för F-skatt och driver enskild näringsverksamhet blir alltså personligen ansvarig för de skulder som uppkommer i verksamheten. Mer om enskild näringsverksamhet kan man läsa på Skatteverkets hemsida och på Verksamt.se

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.