En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger åt en fysisk person (fullmaktshavaren) i syfte att företräda ekonomiska och personliga angelägenheter på grund av  fullmaktsgivarens sjukdom, psykiska störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande varaktigt förhållande. Utgångspunkten är att personen i fråga inte längre har en förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser  (1 – 2 §§ LFF). Tanken med att skriva en framtidsfullmakt handlar om att ge utrymme för personlig integritet och självbestämmande när det kommer till de personliga och ekonomiska angelägenheterna. 

hur skriver man en framtidsfullmakt?

För att kunna skriva en framtidsfullmakt finns det vissa krav som måste vara uppfyllda för att fullmakten ska anses giltigt. Bland annat behöver personen vara 18 år och ha en förmåga att kunna ta hand om sina egna angelägenheter (3 § LFF), den måste vara skriftlig (4 § LFF), det måste framgå vem som är fullmaktshavare, vem eller vilka som är fullmaktsgivare och vilka olika angelägenheter och villkor som framtidsfullmakten ska omfatta (5 § LFF).

Dessutom krävs det även att fullmakten bevittnas av två personer (4 § st. 2 LFF). Vittnena ska ha kännedom om att det rör sig om en framtidsfullmakt och ska bekräftas med en underskrift. Det som är viktigt att tänka på här är att den som agerar vittne inte får vara den som framtidsfullmakten gäller, det vill säga fullmaktshavaren (se 4 § st. 3 LFF). 

när börjar en framtidsfullmakt att gälla?

En framtidsfullmakt börjar att gälla om och när fullmaktsgivaren drabbas av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande varaktigt förhållande (1 § LFF). Som utgångspunkt är det fullmaktshavaren som bedömer när fullmakten börjar gälla. Detta förutsätter dock att man inte i fullmakten skrivit ett villkor att en domstol ska pröva om fullmakten ska börja gälla (9 § st. 2 LFF). När så väl är fallet, ska fullmaktshavaren meddela fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make eller sambo samt de närmaste släktingar snarast (10 § LFF). Denna information kan både ske skriftlig eller muntlig. 

Ursprung §: Avtalslagen, AvtL och LFF

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.