Inom ett köprättsligt sammanhand finns det en del påföljder som man kan åberopa om det är fel i varan eller om det föreligger ett dröjsmål hos köparen eller säljaren. Men vad händer om du som avtalspart misstänker att en motpart inte kommer kunna betala? Detta brukar inom juridiken benämnas som ett befarat avtalsbrott.

Vad är då ett befarat avtalsbrott?

Enkelt förklarat handlar ett befarat avtalsbrott om ett avtalsbrott som ännu inte har skett och omfattar alla olika former av köprättsliga brott. Det kan till exempel handla om att man misstänker att motparten inte kommer betala eller har en misstanke om att motparten inte kommer leverera en felfri vara.

Inom Köplagen (KöpL) framhålls vilka befogenheter en avtalspart i ett köpeavtal har när det kan ”befaras ett avtalsbrott”. Bland annat kan det handla om att du som avtalspart får lov att hålla inne på din prestation om du har fått vetskap om att motparten inte kommer kunna fullgöra sin prestation. Detta kallas även för stoppningsrätt och behandlas i 61 § KöpL.

Vad kan jag som avtalspart göra vid ett befarat avtalsbrott?

När det står klart att motparten inte kommer kunna betala så har du rätt att häva köpet, oavsett om avtalet ännu inte har fullgjorts. Att häva ett avtal innebär kort och gott att du som den hävande parten har rätt att frångå avtalet utan att göra dig skyldig till ett avtalsbrott. Detta gäller oavsett om det senare visar sig att motparten hade kunnat uppfylla sin del av avtalet.

Det som dock kan vara bra att tänka på är att hävningsrätten kan upphöra om motparten genast ställer en godtagbar säkerhet för sin fullgörelse (se 62 § KöpL). I dessa situationer har du som avtvalspart en skyldighet att fullgöra din prestation.

Vill du läsa mer om om köprätt? Läs Vad innebär egentligen hävning enligt Köplagen?

Lag24
Trainee
07.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.