Ett fåmansföretag definieras som ett aktiebolag eller en ekonomisk förening i vilken högst 4 delägare tillsammans innehar mer än 50 % av andelsbaserade röster i företaget. Det kan också vara en verksamhet oberoende av andra verksamheter i företaget över vilken en fysisk person har faktisk bestämmanderätt genom avtal, andelar eller liknande arrangemang. Utländska bolag kan också utgöra fåmansbolag.

I beräkningen av antalet delägare räknas samtliga inom samma närståendekrets som en delägare. Som närstående anses make/maka, förälder, mor och farförälder, barn och barnets make/maka, syskon och dennes make/maka och barn samt även dödsbo. Som barn räknas också fosterbarn och styvbarn.

Om handelsbolag

Ett handelsbolag med motsvarande arrangemang kallas ett fåmanshandelsbolag. Om ett aktiebolags aktier finns på en aktiemarknad inom eller utanför EES kan detta inte vara ett fåmansföretag och det kan inte heller ett privatbostadsföretag.

Kvalificerade andelar

Andelar i ett fåmansföretag anses under vissa förutsättningar vara kvalificerade andelar. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar beskattas om ersättning för tjänst i den mån de överstiger ett visst gränsbelopp. Upp till detta gränsbelopp beskattas de i inkomstslaget kapital och tas upp till två tredjedelar, de beskattas alltså med 20%. Således är det mer förmånligt att ta ut vinster och utdelning ur fåmansföretag upp till gränsbeloppet.

Gränsbelopp

Gränsbeloppet bestäms per år med utgångspunkt i årets början. Enligt huvudregeln sker beräkningen genom att addera omkostnadsbeloppet justerat med statslåneränta, lönebaserat utrymme samt eventuellt sparat utdelningsutrymme sedan tidigare år.

Förenklingsregeln tillåter att bestämma gränsbeloppet utifrån 2,75 inkomstbasbelopp fördelat på samtliga andelar i företaget adderat med eventuellt sparat utdelningsutrymme. Om samma person äger andelar i flera fåmansföretag tillåts användning av förenklingsregeln dock endast för ett av dessa.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.