Brottet förtal regleras i 5 kap. 1 § Brottsbalken (“BrB”). I lagtexten står det att: 

”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.”

5 kap. 1 § BrB

Förtalsuppgiften

För att bli dömd för förtal krävs att någon lämnar en uppgift om en annan fysisk person. Hur uppgiften lämnas spelar ingen roll, det kan vara fråga om en muntlig likaväl som en skriftlig uppgift. Vidare kan bilder och filmer förmedla en uppgift. 

För straffbarhet förutsätts att uppgiften är ägnad att utsätta den utpekade för andras missaktning. Det måste alltså vara fråga om en nedsättande uppgift, dvs en uppgift som typiskt sett kan medföra att andra får en mer negativ bild av personen eller att personen betraktas som en i något avseende ”sämre” människa. Bedömningen av vad som är en nedsättande uppgift ska göras från den utpekades utgångspunkt, inte utifrån allmänt rådande värderingar. 

Uppgiften kan avse en bestämd gärning eller omständighet men även mer allmänna ärekränkande omdömen. I det senare fallet krävs dock att det är en uppgift med viss konkretion och inte enbart ett värdeomdöme. Exempel på påståenden som kan utgöra förtal är ett påståenden om att en person är pedofil eller alkoholist. Ett påstående om att en person är ful eller otrevlig är däremot ett värdeomdöme.

Det spelar ingen roll om uppgiften är sann eller falsk: straffansvar gäller i båda fallen. 

Spridning av uppgiften 

Uppgiften måste ha spridits till någon annan än den som uppgiften avser. Det räcker inte att uppgiften har gjorts tillgänglig för andra utan det måste vara styrkt att en tredje man (utomstående) verkligen har fått del av den. Det krävs dock inte någon större spridning utan det räcker att uppgiften kommit till åtminstone en (1) utomstående persons kännedom.  

Lag24 Trainee

05.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.