När dödsboet har utretts och dess åtaganden reglerats återstår bara att rent faktiskt fördela kvarlåtenskapen så att alla får det de ska ha enligt den andelsberäkning som gjorts. Det finns dock inte några civilrättsliga regler som anger att ett dödsbo måste skiftas. Ett dödsbo behöver därför inte alltid skiftas; dödsbodelägarna kan avtala om att sammanleva i oskiftat dödsbo.

Syfte 

Tidigare var det inte ovanligt att när den avlidna efterlämnade en make tvingades den efterlevande maken att sälja det gemensamma hemmet för att kunna lösa ut bröstarvingarna (barnen) ur dödsboet. Genom att inte skifta dödsboet förrän vid den efterlevande makens död kunde den efterlevande maken få sitta kvar i det gemensamma hemmet så länge som önskades. Sedan 1988 har förekomsten av avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo minskat eftersom en efterlevande make numera i många fall tar över hela boet genom sin arvsrätt.

Med tanke på att antalet livslånga samboförhållanden stadigt ökar torde dock behovet av oskiftat dödsbo vara i det närmaste oförändrat (eftersom en sambo inte har en legal arvsrätt). Möjligheten att åstadkomma ett sådant avtal kan tänkas vara goda när samborna endast har gemensamma bröstarvingar. 

I andra nordiska länder 

Begreppet oskiftat dödsbo förekommer i övriga nordiska länder men utgör där snarare en rätt till skydd för den efterlevande maken, än en överenskommelse mellan dödsbodelägarna.

Lag24 Trainee

17.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.