Syftet med förundersökningen är i första hand att ge åklagaren tillräckligt material för bedömningen av åtalsfrågan (23 kap. 2 § Rättegångsbalken, “RB”). Under förundersökningen skal utredas vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om tillräckliga skäl föreligger för att väcka åtal. 

Förberedelsesyfte

Förundersökningen har vidare samma funktion som förberedelsen i tvistemål, det vill säga målet ska beredas så att bevisningen kan läggas fram i ett sammanhang vid huvudförhandlingen (jfr 23 kap 2 § RB). Omedelbarhets- och koncentrationsprinciperna kräver att brottmål beredas väl till huvudförhandlingen.  

Informationssyfte

Förundersökningen har vidare samma funktion som förberedelsen i tvistemål, det vill säga målet ska beredas så att bevisningen kan läggas fram i ett sammanhang vid huvudförhandlingen. Omedelbarhets- och koncentrationsprinciperna kräver att brottmål beredas väl till huvudförhandlingen.  Vidare har förundersökningen en tredje uppgift: att ge den misstänkte inblick i åklagarens bevismaterial och möjliggöra för honom att få materialet justerat och berikat.

Förundersökningen har alltså ett informationssyfte för den misstänkte vilket underlättar den misstänktes försvar under huvudförhandlingen. Kännedom om bevismaterialet kan även medföra att den misstänkte finner det meningslöst att förneka vad som läggs honom till last.

Lag24 Trainee

29.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.