Situationen för ett ogift par som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, så kallade sambor, som önskar separera regleras i Sambolagen (2003:376), nedan benämnd ”SamboL”. Syftet med lagen är att ge ett minimiskydd åt den svagare parten när ett samboförhållande upphör.  

Endast samboegendom ingår i bodelningen

I bodelningen mellan sambor ska som huvudregel endast bostad och bohag som har skaffats för att användas gemensamt, så kallad samboegendom, delas lika vid en separation (3 och 8 §§ SamboL). Att egendomen har införskaffats för gemensamt bruk är det avgörande kriteriet: det saknar betydelse vem som har köp och betalat för den aktuella egendomen. Detta innebär att en bostad som skaffades före samboskapet ska inte delas. All annan egendom, exempelvis bilar, fritidshus och sparande går även den utanför delningen.

Sambor kan skriva ett samboavtal för att avtala bort bodelningsreglerna i sambolagen. Detta har som följd att varje sambo äger sina tillgångar och skulder, inklusive bostad och bohag.  

Om en sambo har vårdnad av barn

Det är dock inte möjlighet att avtala bort hela sambolagen. Sambon som har det största behovet av bostaden vid separationen, oftast den som har vårdnad av barn, har rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen (22 § SamboL). Den som har rätt att behålla bostaden ska lösa ut den andre till halva nettomarknadsvärdet

Det utökade skyddet som ger den mest behövande sambon rätt att ta över bostaden gäller oavsett om bostaden är hyresrätt eller bostadsrätt, men inte för fastighet eller tomträtt.

Även om bostaden inte skulle vara samboegendom kan det finnas fall då den som bäst behöver bostaden får behålla den. I ett sådant fall ska den som behåller bostaden betala hela bostadens värde till den andre.  

Lag24 Trainee

29.09.021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.