Vad är en laglott?

Bröstarvingar (dvs barn) alltid rätt att få sin laglott. Laglotten motsvarar halva arvslotten. Arvslotten är den del som en släktarvinge till den avlidne ärver enligt lag. Arvslottens storlek beror därför på hur många arvingar den avlidne har och hur var och en av dem är släkt med den avlidne. 

Laglotten måste enligt lag gå till den avlidnes bröstarvingar. Med begreppet “bröstarvinge” avses testators barn och i ett avlidet barns ställe dennas barn (dvs barnbarnet) och så vidare, enligt principen om istadarätt. Ett testamente som inskränker på laglotten är ogiltigt och kan inte verkställas (7:1 Ärvdabalk (1958:637), förkortad “ÄB”).  

Exempel på beräkning av laglott 

Den avlidne Anna Andersson var ogift, saknade testamente och har tre barn. Annas barns arvslott är en tredjedel av kvarlåtenskap (dvs det finns kvar av tillgångarna efter att den avlidnes skulder är betalda). Annas barns laglott är därmed en sjättedel av kvarlåtenskapen.

Den avlidne Bertil Bengtsson var ogift, saknade testamente och har ett barn. Bartils barns arvslott är hela kvarlåtenskap (dvs det finns kvar av tillgångarna efter att den avlidnes skulder är betalda). Bertils barns laglott är därmed halva kvarlåtenskapen. 

Skillnad på laglott och arvslott

Laglotten är skyddad av de svenska lagreglerna i ärvdabalken. Det går inte att förhindra bröstarvingars rätt till laglott. Arvslotten kan dock minskas eller ökas genom ett testamente, så länge det inte inkräktar på laglotten.

Vad innebär det förstärkta laglottsskyddet? 

Laglottsskyddet utsträcks i 7:4 ÄB till att omfatta även gåvor som till syftet är att likställa med ett testamente. Syftet med regeln i 7:4 ÄB är att laglottsskyddet inte ska kunna kringgås. Det krävs dock inte att givarens avsikt med gåvan har varit att undgå laglottsskyddet för att regeln ska bli tillämplig. 

Lag24 Trainee
28.08.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.