En säljare har en så kallad stoppningsrätt enligt Köplagen (KöpL). Detta innebär att en säljare kan hindra en vara att lämnas ut. Det finns dock några förutsättningar som man behöver ta hänsyn till. Bland annat så måste det finnas en misstanke om att en köpare är i obestånd, det vill säga konkurs, eller att man som säljare har en misstanke om att köparen inte har möjlighet att betala för varan.

Stoppningsrätten omfattar även varor under transport!

Som överskrivet veskriver så omfattar även stoppningsrätten varor som är under transport. Detta innebär att om du som säljare sålt en vara som befinner sig under transport eller om varan till exempel ska hämtas upp på en annan ort. Att använda denna rätt kallas för den passiva stoppningsrätten och framhålls av 61 § KöpL.

Till skillnad från den passiva stoppningsrätten benämner även Köplagen den aktiv stoppningsrätten (se 63 § 4 st. KöpL). Genom den aktiva stoppningsrätten kan en säljare kräva att den köpta varan återlämnas oavsett om den är under transport och förutsatt att köparen försätts i konkurs.

En köpare har med andra ord rätt att stoppa ett köp som är under transport om han har en misstanke om att köparen inte kan betala eller kommer hamna i konkurs.

Viktigt att tänka på!

Det kan vara bra att ha i åtanke att det finns vissa situationer där en säljare inte kan använda sig av sin stoppningsrätt. Ett exempel på en sådan situation är om säljaren vet att köparen har ekonomiska svårigheter när de sluter ett avtal om köp av vara. Detta har sin grund i att man utgår från att säljaren i en sådan situation tagit en medveten risk genom att sluta ett avtal med köparen.

Läs mer om Vilket skydd har säljaren mot en köpares borgenär?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.