Som utgångspunkt ska den förlorade parten i ett tvistemål betala för motpartens rättegångskostnader (se 18 kap. 8 § Rättegångsbalken (RB)). Detta innebär att du som förlorande part ska ersätta motpartens rättegångskostnader vilket bland annat ska motsvara full kompensation för rättegångens förberedande men även arvode till ombud.

Vilka kostnader kan man yrka ersättning för?

Om du som part i ett tvistemål vinner målet kan du yrka om vissa ersättningar. Detta innebär att motparten, det vill säga den som förlorar processen, kommer ersätta dina kostnader för rättegången (se 18 kap. 8 § RB).

Det som du som vinnande part kan yrka ersättning för är bland annat ersättning för bevisning, ersättning för ombudsarvode, ersättning för partens egna arbete och förlorad arbetstid och ersättning för förlikningshandlingar som haft betydelse för parterna.

Finns det tillfällen som man inte behöver betala hela beloppet?

Det som kan vara bra att tänka på är att huvudregeln kring att den förlorande parten ska betala för rättegången inte gäller i vissa indispositiva mål. Exempel på detta är en tvistemål om skilsmässa. Likaså är fallet om målet är ett så kallat förenklat tvistemål.

vad händer vid ett förenklat tvistemål?

Vid ett förenklat tvistemål är själva värdet på det som parterna bråkar om lägre än ett halvt prisbasbelopp. Vid ett sådant tillfälle tillämpas vissa speciella civilrättsliga regler (se 1 kap. 3 d § RB). Det kan till exempel handla om en tvist mellan en konsument och ett företag.

I en sådan tvist har den förlorande parten ett begränsat ansvar för den vinnande partens rättegångskostnader. Exempel på vad man som förlorande part kan komma att behöva betala är ersättning för en timmas juridisk rådgivning åt motparten.

Vill du veta mer om en civilprocess? Läs Hur går egentligen ett tvistemål till? eller Finns det krav på hur en rättsprocess ska vara utformad?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.