I dag är det lika vanligt att vara sambo som att vara gift, men ur ett juridiskt perspektiv är det en stor skillnad. Många par som har flyttat ihop och som planerar att leva tillsammans lyckligt i alla sina dagar tänker nog inte på vilka fallgropar sambor kan trilla i. 

Skillnader i arvsrätten 

Gifta par ärver som huvudregel varandra fullt ut, eftersom efterlevande maka eller make ärver före gemensamma barn. Detta innebär att den efterlevande maken eller makan som huvudregel får arvet direkt och utan komplikationer. Undantaget från detta är om makarna (eller en av makarna) har barn från ett tidigare förhållande (’särkullbarn’), vilka har rätt att få sitt arv efter sin avlidna förälder direkt.

Sambor ärver däremot inte varandra, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser för den efterlevande sambon. Vid ett dödsfall skyddar endast sambolagen samboegendom, det vill säga den gemensamma  bostaden och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Detta problem kan dock läkas med ett inbördes testamente.

Fördelaktigt att vara gifta om man har barn

Har ett samboende par barn tillsammans kommer barnen ärva allt ifall den ena parten i händelsen av ett dödsfall. Skulle barnen vidare vara underåriga får inte den efterlevande föräldern företräda barnet i dödsboet, utan en god man kopplas in. Enligt lag ska överförmyndaren i kommunen förordna en god man som ska vårda det underåriga barnets rätt i boet vid boutredningen samt vid bodelningen och skiftet (11 kap. 2 § FöräldrabalkenFB’). Vore paret i stället gifta skulle den efterlevande parten som regel i stället ärva allt, och barnen skulle först ha rätt att ta arv då båda föräldrarna avlidit. Ett undantag från makes arvsrätt blir bara aktuellt då makarna har enskild egendom eller särkullbarn.

Lag24 Trainee

29.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.