Skyddssubjektet alltså den som erhåller mönsterskyddet är formgivaren eller den rättshavare som söker skydd. Detta återfinns i 1a§ ML. Mönsterskyddet grundar sig i att man det är en personlig insats som har skapat mönstret i fråga och att det grundas i personliga val vilket innebär att det inte är något exempelvis datorgenererat eller slumpmässigt. Formgivaren ska även enligt Svensk lag anges vid registrering men att nämna så är detta inte ett krav vid registrering hos EUIPO. Om någon annan en den som är formgivare ansöker om registrering så behöver denna person styrka att den har rätt till mönstret, detta blir aktuellt när mönsterrätten har överlåtits. 

Överlåtelse

Mönsterrätten är som andra immaterialrätten en förmögenhetsrätt och kan därför kan rätten överföras genom överlåtelse eller upplåtas vilket innebär att rätten licensieras. Vid överföring av rätten till annan än formgivaren så regleras det genom allmänna regler om överlåtelse. Vem som har fått rätten överlåten eller fått en licens kan antecknas i registret men det är endast nödvändigt i EU-rätten och inte i Svensk Lag. 

Mönster som tillkommer i anställningsförhållande

Det finns inga speciella regler kring vad som sker och vem som erhåller mönsterrätten när ett mönster har skapats i ett anställningsförhållande. Huvudregeln är att företaget alltså arbetsgivaren erhåller mönsterrätten om inget annat avtalats. Detta är oberoende om mönsterrätten är oregistrerad eller faktiskt har registrerats. Att nämna är att ett mönster kan erhålla såväl mönsterrätt som upphovsrätt och detta bör även tas i beaktning vid ett arbetsförhållande då upphovsrätten innefattar även en ideell rätt för upphovsmannen som inte därmed kan tillkomma arbetsgivaren. 

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.