Vid en rättsprocess kan det vara ganska självklart att domare är närvarande, men det som kanske inte är lika självklart är vilka andra subjekt som är en del i en straffrättslig process och vad deras främsta uppgifter faktiskt är. Här kan du läsa om några väsentliga subjekt vid den straffrättsliga processen!

Vilken roll har en åklagare i en rättsprocess?

I ett förfarande inom en straffrättslig process är åklagaren i regel, med några få undantag, det enda subjektet som kan åtala någon annan för ett brott.

En åklagare arbetar främst med att ta emot en brottsanmälan och leda förundersökningar som inte är av enkel beskaffenhet men en åklagares har även i  uppgift är att väcka åtal eller överklaga en felaktig dom i rätten. I tillägg till dessa uppgifter har även en åklagare möjlighet att avsluta en förundersökning och kan under vissa förutsättningar även påföra straffrättsliga sanktioner.

Den tilltalande och offentlig försvarare!

Den tilltalade är den person en som är anklagad, även kallat tilltalad eller åtalad, för att ha utfört ett brott. När man är åtalad för ett brott är en av de viktigaste rättigheterna man har rätten till ett försvar. En försvarare kan antingen utses av den tilltalade (se 21 kap. 3 § Rättegångsbalken (RB)) eller kan utses offentligt (se 21 kap. 3 a § RB). 

Målsägande och Målsägandebiträde

Målsägande är den personen som själva brottet är utfört emot eller den person som lidit skada på grund av brottet (se 20 kap. 6 § RB).

I en rättegång har målsägande rätt att föra sin egna talan. Det innebär att du som enskild själv kan kräva skadestånd och i vissa fall rätt att föra talan i allmänna åtal. Men man kan även ha rätt till en så kallad målsägandebiträde som för målsägandes talan. Ofta använder man ett sådant biträde vid sexualbrott eller våldsbrott.

Läs mer om att alla människor har rätt till ett försvar!

Lag24
Trainee
14.07.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.