I 3 kap. skadeståndslagens (SkL) kan man läsa om vilket skadeståndsansvar en arbetsgivare har för sina arbetstagare. Bland annat står det i 3 kap. 1 § SkL att ”Den som har arbetstagare i sin tjänst ska ersätta 1. personskada eller sakskada som arbetstagaren vållar genom fel eller försummelse i tjänsten […]”. Detta kallas för en arbetsgivares principalansvar.

Vad innebär en arbetsgivares principalansvar?

Du som arbetsgivare har ett så kallat principalansvar.

Detta innebär att du som arbetsgivare ansvarar för de skador som dina arbetstagare vållat gentemot tredje man. Med andra ord så bär du som arbetsgivare skadeståndsansvaret i situationer när en arbetstagare agerat på ett culpöst sätt och därmed skadat någon. Det skulle kunna handla om att arbetstagaren varit försumlig eller oaktsam när denne utfört sitt arbete.

Vem är arbetstagare?

I skadeståndslagen finns det ingen direkt förklaring på vad som innefattas av att vara en arbetstagare.

I skadeståndslagen kan man dock läsa att en arbetstagare likställs med arbetstagare som tjänstgör i enlighet med lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt och annan som fullgör i lag föreskriven tjänstgöring, den som är under utbildning vid skola eller vårdanstalt och den som för annans räkning utför arbete under omständigheter liknande dem som förekommer i anställningsförhållande (se 6 kap. 5 § SkL).

Skadehandlingen måste vara inom tjänsten!

För att principalansvaret ska kunna tillämpas krävs det att själva skadehandlingen skett inom ramen av tjänsten. Du som arbetsgivare är alltså endast skyldig att betala ersättning för sådana skador som arbetstagaren gjort inom sin tjänst. Normalt sett är detta handlingar som utförs under arbetstid och som faller under arbetstagarens arbetsuppgifter.

Det som kan vara viktigt att tänka på vid en bedömning av ersättningsskyldighet är att alla situationer ser olika ut och att man därav bör göra en bedömning av just de omständigheter som finns i det enskilda fallet. Vill du läsa mer om vilka olika former av skador som omfattas av skadeståndslagen? Läs Vilka olika typer av skador kan jag få ersättning för?

Lag24
Trainee
04.08.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.