Ibland kan ett avtal ogiltigförklaras genom de så kallade generalklausulerna som finns i avtalslagens tredje kapitel. Syftet är att omfatta sådana situationer som inte finns direkt uttryckt i avtalslagen. Detta leder till att klausulen har ett ganska omfattande och stort tillämpningsområde. 

Den stora Generalklausulen

36 § AvtL, även kallad den stora generalklausulen, gör det möjligt för dig att jämka, alltså ändra eller korrigera ett avtal. Den ger dig även möjlighet att lämna ett avtal helt och hållet eller ogiltigförklara andra rättshandlingar som inte är att anse skäliga. För att man ska kunna använda sig av denna generalklausul förutsätter man dock att det finns ett avtalsvillkor eller liknande som är oskälig. Till exempel skulle det kunna vara ett oskäligt beteende i samband med omständigheter när avtalet ingicks, om ett visst avtalsvillkor är oskäligt i sig själv eller om avtalet är att anses vara oskäligt efter själva avtalets redan har sluts. Med andra ord skulle man kunna säga att 36 § AvtL är ett undantag från huvudregeln om att avtal ska hållas (pacta sunt servanda).

Olika typfall av ‘oskälighet’ enligt den stora Generalklausulen

För att ge ytterligare en vanligt förekommande omständighet som skulle kunna anses vara ett oskäligt villkor är om en av avtalsparterna får en fördel genom avtalet vilket leder till att den andra avtalsparten får en stor nackdel, det vill säga att det finns en obalansen mellan parterna. Likaså, kan man se till hur omständigheterna till själva avtalet ser ut, såsom om det finns något eller någon som behöver ett extra skydd. Till exempel så brukar konsumenter hamna i en underlägsen position i ett avtal och ar därav ett extra skydd.

Läs mer om Hur vet man om ett avtal är oskäligt?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.