Om en avtalspart har skadats genom ett avtalsbrott från motparten har man under vissa situationer rätt till ersättning för den ekonomiska skadan som ett visst avtal orsakat. Det handlar om att man som lagstiftare vill att personen i fråga ska kunna försättas i samma ekonomiska läge som denne skulle ha varit i om själva avtalet hade uppfyllts (även kallat det positiva kontraktsintresset).

vilka förutsättningar finns för att få skadestånd?

Utifrån ett avtalsrättsligt sammanhang utgår rätten till ersättning från principen om att löften ska hållas. Det innebär att du som avtalspart ska kunna lita på ett löfte om avtalet ska hållas. Bryter en av avtalsparterna detta löfte ska den skadevållande parten, det vill säga den som utför avtalsbrottet, ersätta de ekonomiska förväntningarna som finns hos den skadelidande. Detta kallas även för det positiva kontraktsintresset.

För att ett skadestånd för den ekonomiska förlusten ska kunna ersättas till den skadelidande finns det ett krav på adekvat kausalitet.

krav på adekvat kausalitet?

För att en avtalspart ska kunna få ersättning för en skada som beror på ett avtalsbrott, krävs något som kallas adekvat kausalitet. Kort förklarat handlar den adekvata kausaliteten om att det måste finnas ett tillräckligt orsakssamband mellan själva skadan och avtalsbrottet.

När det kommer till skadeståndsrätten är det viktigt att tänka på att alla fall ser olika ut. Detta innebär att en ekonomisk förlust inte innebär att den skadelidande får ersättning per automatik. En bedömning görs från fall till fall där huvudregeln är att den som påstår att det föreligger en skada på grund av ett avtalsbrott, också har bevisbördan för detta. Personen måste alltså visa på att det föreligger ett orsakssamband mellan den skadevållande handlingen och den ekonomiska förlusten för att kunna erhålla ett skadestånd.

Det som kan vara bra att tänka på är att rätten till skadestånd kan kombineras med andra påföljder. Det vill säga att du som lider skada för ett avtalsbrott kan ansöka om skadestånd men även begära hävning eller begära prisavdag. Vill du läsa mer om det positiva kontraktsintresset? Se Negativt och Positivt Kontraktsintresse på Lag24.se!

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.