De relativa registreringshindren granskas även de ex officio av patent- och registreringsverket. De relativa återfinns i 2 kap. 8-10§§ VML. Dessa blir tillämpliga när ens varumärke påverkar en annans rättighet.

Vid förväxlingsbarhet

Dessa relativa registreringshindren gäller generellt när varumärket är liknande till andra varumärke och det finns en förväxlingsbarhet. Det är enkelt att hitta möjliga förväxlingsbart kännetecken som är registrerade men detta hinder gäller även för de varumärken som har fått skydd genom inarbetning. Det ingår också ett hinder om ett varumärke tar otillbörlig fördel eller skadar de tidigare varumärket utan att det är av skälig anledning. Detta sistnämnda gäller även EU varumärken och kan vara svårt att bedöma utanför domstol. Utöver detta så finns det även ett hinder gällande om den sökande för de nya varumärket är i ond tro, se 2 kap. 8§ 1st punkt 4. Bedömningen av ont tro ska prövas genom tre kriterier för en helhetsbedömning. Först om den som söker för registrering hade vetskap om användningen och att det skulle vara en sannolik förväxlingsrisk mellan varumärkena i minst ett medlemsland. I andra kriteriet ska det ses till den sökandes avsikt och om det har koppling till att den ville hindra rättighetsinnehavaren av det tidigare varumärkets. Tredje kriteriet ska man se till hur stort rättsskydd det tidigare varumärket har och för dess EU-varumärke. Dessa tre bedömningskriterier kommer ifrån målet C-529/07. Gällande ond tro så har betydelsen en annan än den från den allmänna förmögenhetsrätten på grund av att det i varumärkesrätten getts en EU-specifik betydelse. 

Företagsnamn och personnamn

Ett hinder gäller även om kännetecknet kan uppfattas som en annans företagsnamn, se 2 kap. 10§ 1st VML. Men det gäller oftast i princip identiska ord. Det finns även ett visst hinder för det som kan uppfattas som en annans personnamn, se 2 kap. 10§ 2st VML. 

Äldre rätter från andra immaterialrättigheter

Andra Immaterialrättigheter som är äldre ska respekteras och ett utnyttjande kräver tillstånd. Men det går att ett varumärke både har varumärkesrätt och upphovsrättsskydd och upphovsrätten skulle därmed gälla vid sidan av varumärkesrätten. 

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.