Vad är agentvarumärken

I Varumärkesrätten är det möjligt att ha agent varumärken. Detta är speciellt för varumärkesrätten och har koppling till användningen av varumärket vid återförsäljaravtal. Det innebär specifikt att rätten och varumärket… Lue lisää »

Pantsättning av varumärken

Varumärken kan pantsättas, detta gäller såväl för varumärken som endast är registrerade i Sverige, internationella varumärken som är i enlighet med Madridprotokollet samt EU-varumärken. Det går att pantsätta även svenska… Lue lisää »

Vem kan erhålla varumärkesskydd

Varumärkesrätten tillkommer den fysiska eller juridiska personen som antingen registrerat varumärket eller inarbetat ett varukännetecken så varumärket har erhållit skydd. Det förutsätter inte att skyddsobjektet själv utformat varumärket utan det… Lue lisää »

Särskiljningsförmåga

Särskiljningsförmåga definieras i 1 kap. 5§ 1 st VML. Det innebär att man kan särskilja ett varumärke från ett andra företags varumärke i en viss kategori. Hur man bedömer om… Lue lisää »

Konsumtion av varumärkesrätten

Konsumtion av varumärkesrätten syftar till hur rättighetshavaren av varumärket kan styra hur varorna omsätts. Gällande just varumärke så särskiljs det på konsumtion inom det egna territoriet eller om den gäller… Lue lisää »

Bedömning av varumärkesintrång

Skyddet för varumärket innebär att ingen annan än rättighetshavaren eller den som har fått tillstånd får utnyttja varumärket i näringsverksamhet på ett skadligt sätt då rättighetshavaren har ensamrätten. Det krävs… Lue lisää »