Inom köprättsliga sammanhang talar man om att transporten mellan säljaren och köparen brukar avgöra när en är att anses vara ”avlämnad” och därmed i köpares besittning. Köplagen särskiljer dock mellan hämtningsköp och transportköp. Vid den förstnämnda, det vill säga hämtningsköp, är varan att anses avlämnad då köparen hämtar varan på säljarens affärsställe, medan den senare, transportköp, rör fall då säljaren inom en och samma ort transporterar varan till köparen och är därmed att anses avlämnad. Under vissa situationer går transporten längre än så och är att anses som ett distansköp.

När är varan avlämnad vid ett distansköp?

Vid ett distansköp anses varan, till skillnad från ett hämtningsköp och transportköp, vara avlämnad när varan omhändertas av transportören och när denne lämnat avgångsorten. Till exempel kan det handla om att en vara behöver transporteras via järnvägen till en annan stad. Här sker inte själva avlämnandet förrän ombudet, det vill säga budfirmans, deltransport har avslutats. Dock förutsätter detta att det inte är säljaren själv som står för transporterar av varan (se 7 § st. 2 KöpL).

köparens skyldighet

För att en säljare ska utföra sin skyldighet att prestera, det vill säga att avlämna varan för transport, krävs även att köparen fullgör sin betalningsskyldighet (se 10 § KöpL men även 49 § KöpL som rör Detentionsrätt). Detta brukar benämnas som prestationernas utväxlingsbarhet. Det som dock kan vara bra att tänka på är att Köplagen är en dispositiv lagstiftning som bygger på avtalsfrihet (se 3 § KöpL). Detta innebär att parterna har rätt att avtala om det ska föreligga en kredit eller avbetalningsplan för själva köpet.

För att läsa mer om olika former av avlämnande se Olika former av avlämnande enligt Köprätten?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.