Köplagen (KöpL) omfattar alla köp om lös egendom inklusive aktier, andra värdepapper och vissa delar av byte, men gäller inte vid konsumentköp då Konsumentköplagen träder in (se 4 § KöpL), internationella köp (5 § KöpL), konsumenttjänstlagen och vid konsumentkreditlagen. Sammanfattningsvis kan man säga att köplagen omfattar köp när båda parterna är näringsidkare eller privatpersoner, när en konsument säljer till en näringsidkare eller när en konsument köper en annan lös egendom som inte är lös sak av en näringsidkare.

När gäller konsumentköplagen?

Generellt kan man säga att Konsumentköplagen träder i kraft i situationer då köpet rör en konsument, det vill säga en privatperson som köper något utav en näringsidkare och att säljaren är en näringsidkare, till exempel ett klädesbutik. Vidare behöver även själva köpet röra köp av lös sak. Detta vill säga att lös egendom såsom aktier, värdepapper eller bostadsrätter faller utanför konsumentköplagens omfång.

vad gäller vid Internationella köp?

I 5 § KöpL föreskrivs att ”Lagen gäller inte i fall då lagen (1987:822) om internationella köp är tillämplig.” Detta innebär att rör ett köp av lös egendom en gränsöverskridning där en av parterna finns i ett annat land än Sverige så tillämpas i regel inte Köplagen. Vid ett internationellt köp brukar istället behandlas genom internationell privaträtt där man bland annat gör en bedömning om huruvida svenskrätt – och i sådana fall vilken lag – är tillämplig i frågan eller ej.

vilken lag tillämpas på kreditköp?

När en konsument använder sig av kreditköp eller ett avbetalningsköp finns det vissa speciella regler som man bör ta hänsyn till som inte återfinns i köplagen. Bland annat framhåller Konsumentkreditlagen att det är denna som är gällande om köpet rör en kredit som lämnas av en näringsidkare till en konsument. Lagen omfattar även bestämmelser rörande skyldigheter för kreditförmedlare (se 1 § Konsumentkreditlagen).

För att läsa mer om vad köplagen omfattar se Vad omfattar egentligen köplagen?

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.