Jos saat laskun palvelusta tai tuotteesta, jota et ole itse tilannut tai hyväksynyt, ei laskua tarvitse maksaa. Maksuvelvollisuuden syntyminen edellyttää sopimusta, ja ilman sitä ei henkilölle voida perustaa maksuvelvollisuutta. 

MIKSI SAIN LASKUN? 

Kysymys voi olla inhimillisestä virheestä, kuten kirjoitusvirheestä osoitetiedoissa. Kannattaa siis aina tarkistaa, onko lasku osoitettu sinulle. Kannattaa myös varmistua siitä, onko joku muu henkilö perheessä tehnyt sopimuksen, jonka perusteella lasku on saapunut.  

KUINKA TOIMIA? 

Jos olet varma, että lasku on aiheeton, tee laskun lähettäjälle kirjallinen reklamaatio. Reklamaatiossa ilmoitat, että et ole tehnyt kyseistä tilausta tai sopimusta, johon lasku perustuu. Ilmoitat kiistäväsi laskun maksuperusteen, ja pyydät lähettäjää peruuttamaan laskun sekä vahvistamaan sen virheellisyyden kirjallisesti. On myös hyvä pitää lasku tai kopio siitä tallessa, samoin kuin asian tiimoilta käyty viestinvaihto.  

Sinun ei tarvitse maksaa laskua, eikä allekirjoittaa mitään. Mikäli laskua vaaditaan maksettavaksi edelleen, on sinun hyvä ottaa yhteyttä lakimieheen asian selvittämiseksi. 

MAKSOIN LASKUN VAHINGOSSA 

Jos olet epähuomiossa maksanut aiheettoman laskun, sinun kannattaa esittää kirjallinen pyyntö rahojen palauttamisesta. Tässä kohtaa on hyvä perustella laskun aiheettomuus, ja esittää todiste laskun maksamisesta. Vaatimus rahojen palauttamisesta kannattaa tehdä heti, kun huomaat maksaneesi aiheettoman laskun. Edelleen on järkevää pitää tallessa lasku, maksukuitti ja asiasta käyty viestinvaihto. 

Mikäli rahojasi ei palauteta, ota yhteyttä lakimieheen asian selvittämiseksi. 

Sami Rautiainen, OTM
Suomen Juristit Oy
28.5.2025

Nopeaa apua lakiasioihin.