Avioeron harkinta-ajan päättyminen

Kun avioeroa ensimmäisen kerran käsitellään tuomioistuimessa, asian käsittely lykätään toistaiseksi. Kuuden kuukauden harkinta-ajan päätyttyä tuomioistuimen on tuomittava puolisot avioeroon, mikäli vähintään toinen puolisoista jättää toisen vaiheen avioerohakemuksen. avioerohakemus Harkinta-ajan päättymisen… Lue lisää »

Avioerohakemus yksin tai yhdessä

Avioero on merkittävä elämänmuutos, joka herättää usein monia kysymyksiä ja huolia. Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, kuinka avioerohakemus tulisi jättää – yksin vai yhdessä puolison kanssa. Tämä artikkeli selventää näitä vaihtoehtoja… Lue lisää »

erilaiset avioehtosopimukset

Avioehtosopimus on puolisoiden välinen sopimus, jossa määritellään varallisuussuhteiden jakamisesta avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä. Lähtökohtaisesti avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä puolisoiden omaisuus ja velat jaetaan tasan, sillä puolisoilla on avio-oikeus… Lue lisää »

Voiko avioehtosopimusta muuttaa?

Mikäli avioliitto tai rekisteröity parisuhde päättyy esimerkiksi eroon, puolisoiden varallisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan heidän kesken. Tällöin puoliso, jolla on enemmän omaisuutta, joutuu suorittamaan toiselle puolisolle tasinkoa, jotta puolisoilla olisi avioliiton… Lue lisää »

Ositus avioerossa

Usein avioero-ositus tehdään joko välittömästi avioeron jälkeen tai vasta myöhemmin avioeron astuttua voimaan. Takarajaa osituksen tekemiselle ei kuitenkaan ole, mutta suositeltavaa on toimia välittömästi. Omaisuuden ositus ja avioero ositus Sen… Lue lisää »

Miten avioehtosopimus laaditaan?

Mikäli avioliitto päättyy eroon, tulee puolisoiden varallisuus jaettavaksi heidän kesken. Mikäli osapuolet haluavat itse päättää siitä, miten varallisuus jaetaan avioliiton päättyessä, tulee heidän laatia avioehtosopimus. Avioehtosopimuksella aviopuolisot, rekisteröidyssä parisuhteessa olevat… Lue lisää »

avioehtosopimuksen rekisteröinti

Avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, mikäli suhde syystä tai toisesta päättyy. Puolisot voivat kuitenkin haluta, ettei tällaisessa tilanteessa omaisuutta jaetakaan tasan, ja laatia näin avioehtosopimuksen.… Lue lisää »

Isyyden vahvistaminen DNA-testillä

Isyyden vahvistamisen yleiset edellytykset ovat isyyslaissa. DNA-testiä koskevat säännökset ovat puolestaan laissa oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta. DNA-testin voi tehdä henkilöt vapaaehtoisesti ilman oikeudenkäyntiä tai viranomaisvetoista prosessia. Tällöin henkilöt, jotka haluavat testauttaa sukulaisuussuhteensa, voivat… Lue lisää »

Oikeusgeneettinen isyystutkimus

Kun tuomioistuin käsittelee isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevaa asiaa, se voi määrätä tehtäväksi oikeusgeneettisen isyystutkimuksen, jos asianosainen sitä vaatii, tai tuomioistuin muuten pitää sitä tarpeellisena. Isyyttä selvittäessään myös lastenvalvojalla on… Lue lisää »

Isyyden selvittäminen

Isyyden selvittämisellä hankitaan sellaisia tietoja, joiden perusteella miehen isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Selvittäminen on äidin kotikunnan lastenvalvojan tehtävä. Isyyden selvityksessä lastenvalvoja hankkii isyyden vahvistamista varten tarpeellisia tietoja äidiltä, sekä… Lue lisää »