Lapsen huoltotestamentti

Vaikka perinteinen varallisuuteen liittyvä testamentti on useimmille tuttu asiakirja, lapsen huoltoon liittyvä testamentti on vähemmän tunnettu. Lapsen huoltotestamentissa ei määritellä perinnön jakamista, vaan sen sijaan otetaan kantaa siihen, miten lapsen… Lue lisää »

ELATUSMAKSUT

Elatusmaksu eli virallisesti elatusapu on rahasumma, jolla vanhempi osallistuu lapsen elatukseen. Lähtökohtana elatusmaksua määriteltäessä on lapsen elatuksen tarve ja vanhempien elatuskyky. Minimi elatusmaksun määrään vaikuttaa elinkustannusindeksi, ja se tarkistetaan vuosittain.… Lue lisää »

Yleinen elatustuki

Suomessa lapsella on oikeus riittävään elatukseen. Ensisijaisesti lapsen elatuksesta ovat vastuussa lapsen vanhemmat. Elatusvelvolliseksi kutsutaan tässä sitä vanhempaa, joka on elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen mukaan velvollinen suorittamaan elatusapua. Jos elatusvelvollinen… Lue lisää »

Elatusapu vuoroasumistilanteessa

Vuoroasumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa lapsi asuu lähes yhtä paljon molempien vanhempien luona, mutta päätöksessä tai sopimuksessa on ilmoitettava lapsen virallinen asuinpaikka. Jos lapsi viettää vähintään 40 % ajasta toisen vanhemman… Lue lisää »

Lapsen tapaamisoikeuden epääminen

Oikeuskäytännön (KKO:2007:71) sekä huoltolain perusteella on lapsen edun mukaista turvata hänen ja hänestä erossa asuvan vanhempansa yhteydenpito. On kuitenkin tilanteita, jolloin tapaaminen ja yhteydenpito lapsen ja etävanhemman välillä kääntyy lapsen… Lue lisää »

Lastensuojelu: sijaishuolto

Sijaishuollolla järjestetään huostaanotetun, kiireellisesti sijoitetun tai tuomioistuimen väliaikaismääräyksen nojalla sijoitetun lapsen hoito ja kasvatus kodin ulkopuolella. Lastensuojelun on aina otettava lapsen etu huomioon, ja sitä arvioidaan myös sijaishuollon päätöksenteossa ja… Lue lisää »

Lapsen vuoroasuminen

Vuoroasuminen tarkoittaa tilannetta, jossa lapsi asuu erillään asuvien vanhempiensa luona lähestulkoon yhtä paljon. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen tulisi asua toisen vanhempansa luona vähintään 40% vuodesta. Vuoroasuminen voi olla lapsen… Lue lisää »

Lapsen yksinhuolto

Vanhemmat voivat keskenään sopia lapsen yhteis- tai yksinhuoltajuudesta. Myös tuomioistuin voi tarvittaessa tehdä tämän päätöksen. Huoltomuotoa valittaessa tulee varmistaa lapsen etu sekä se, ettei huoltomuoto muodostu aseeksi toista vanhempaa vastaan.… Lue lisää »

Lapsen yhteishuolto

Vanhemmat voivat keskenään sopia lapsen yhteis- tai yksinhuoltajuudesta. Myös tuomioistuin voi tarvittaessa tehdä tämän päätöksen. Yhteishuolto on ensisijainen lapsen huoltomuoto vanhempien erottua, mutta huoltomuotoa valittaessa tulee varmistaa lapsen etu sekä… Lue lisää »

Tapaamisoikeus: täytäntöönpano

Mikäli vanhempi ei noudata tapaamisoikeudesta tehtyä sopimusta tai päätöstä, voidaan tapaamisen täytäntöönpanoa vaatia tuomioistuimessa. Lähtökohtaisesti täytäntöönpanohakemukset annetaan käräjäoikeuden toimesta sovittelijalle täytäntöönpanosovittelun suorittamiseksi. Sovittelun tarkoituksena on, että osapuolet saataisiin noudattamaan päätöstä… Lue lisää »