Taloudellinen virhe asuntokaupassa

Käytetyn asunnon kauppaa rasittaa taloudellinen virhe, jos myyjä on ennen kaupantekoa antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon asunnon omistamiseen tai käyttöön liittyvistä taloudellisista velvoitteista tai vastuista. Tällaisia seikkoja ovat esimerkiksi… Lue lisää »

Lainhuuto: Velvollisuus hakea lainhuutoa

Jokainen joka ostaa tai muulla tavoin saa kiinteistön taikka sen määräosan tai määräalan, on velvollinen hakemaan saannolleen lainhuudon. Lainhuudatusvelvollisuus koskee yhtä lailla yksittäistä ihmistä kuin julkisesti noteerattua pörssiyhtiötä. Esimerkiksi itsenäinen… Lue lisää »

Lainhuudon hakeminen

Lainhuutoa haetaan kirjallisella hakemuksella, joka toimitetaan maanmittauslaitokselle, ja jolla pyydetään lainhuudon myöntämistä tiettyyn kiinteistöön. Hakemukseen on lisättävä tarpeelliset liitteet, kuten saantokirja (kauppakirja, lahjakirja, perinnönjakokirja, testamentti tms.) ja tosite varainsiirtoveron maksusta.… Lue lisää »

Irtaimen ja kiinteän esineen saantosuoja

Saantosuojalla tarkoitetaan vilpittömästi toimineen luovutuksensaajan suojaa esineen oikeaa omistajaa tai vastaavassa asemassa olevaa sivullista vastaan. Saantosuoja toteutuu siten, että se tekee mahdolliset saantovirheet tehottomiksi ja luovutuksensaaja saa esineen suojaa oikeaa… Lue lisää »

Käsiraha esisopimuksen yhteydessä

Kiinteistökaupassa käytetään toisinaan käsirahaa. Käsirahan tarkoituksena on turvata kaupan toteutumista. Ostaja siis maksaa myyjälle ennakkoon tietyn osuuden kauppahinnasta. Kiinteistökaupan käsiraha asetetaan ostotarjouksen vakuudeksi. Käsirahan suuruus on yleensä neljä (4) prosenttia koko kauppasummasta,… Lue lisää »

Käsiraha kiinteistön kaupassa

Käsiraha turvaa ensisijaista osto-oikeutta. Kiinteistö voidaan myydä yksityisesti suoraan ostajalle. Kauppa on kuitenkin lain mukaisesti vahvistettava ja saannolle on haettava lainhuuto. On kuitenkin varsin tavallista, että kiinteistön myyjä uskoo myynnin… Lue lisää »

Asuntokaupan riita-asian käsittely

Asuntokaupan riita-asian käsittely etenee ensin myyjän ja ostajan välisenä neuvotteluna. Jos tulosta ei tule, asian käsittely jatkuu käräjäoikeudessa riita-asiana. Asuntokaupan riita-asian käsittely Miten asuntokaupan riita etenee? 1. Reklamaatio ja vaatimukset… Lue lisää »

Erityisen oikeuden kirjaaminen

Erityisen oikeuden kirjaaminen tarkoittaa, että se merkitään rekisteriin. Kirjaamisella ei ole niinkään oikeutta luovaa vaikutusta, eikä se myöskään korjaa mahdollista pätemättömyyttä (toisin kuin lainhuuto). Kirjaamisen ensisijaisena tarkoituksena on turvata oikeuden… Lue lisää »

Kiinteistönvälityksessä kaupan kohteesta annettava tieto

Kiinteistönvälityksessä annettava tieto on kiinteistöä koskevaa tietoa, jonka tarkoituksena on saattaa ostajaehdokas mahdollisimman kattavasti tietoiseksi kaupan kohteesta. Välitysliikkeellä tarkoitetaan sitä, joka tuloa tai muuta taloudellista hyötyä saadakseen saattaa sopijapuolet kosketuksiin… Lue lisää »

Kiinteistökauppa: Kaupanvahvistaja

Kaupan vahvistaminen sisältää luovutuksen oikeaksi todistamisen ja eräissä rajoitetuissa suhteissa sen lainmukaisuuden tutkimisen. Kaupanvahvistajalla on myös muita tehtäviä. Kaupanvahvistaja osallistuu vain kiinteän omaisuuden kirjallisen luovutuksen tekemiseen. Esimerkiksi sähköiseen kiinteistövaihdantaan ei… Lue lisää »