Asunnon myynti on yksi merkittävimmistä asunnon omistamiseen liittyvistä tapahtumista, ja se vaatii huolellista valmistelua ja tarvittavien asiakirjojen keräämistä. Oikeat paperit auttavat varmistamaan sujuvan kaupanteon ja vähentävät sekä myyjälle että ostajalle aiheutuvia riskejä.

Mitä asiakirjoja asunnon myynnissä tarvitaan?

Asunnon myyntiin liittyvät asiakirjat kannattaa katsoa kuntoon jo ennen kuin luo myynti-ilmoituksen. Näin mahdollisen tarjouksen tullessa myyjän ei tarvitse odotella asiakirjoihin liittyviä selvityksiä. Koska kyseessä on asunto-osakkeen, eikä esimerkiksi kiinteistön myynti, saa monet asiakirjoista suoraan isännöitsijältä, mikä helpottaa asiakirjojen hallintaa. Asunto-osakkeen myynnissä tärkeitä asiakirjoja ovat:

Kauppakirja: Jokaisesta asunnon kaupasta on laadittava kauppakirja. Asunnon kauppakirjalle ei ole säädetty asuntokauppalaissa samanlaisia määrämuotoisia vaatimuksia kuin kiinteistön kaupalle on maakaaressa säädetty. Asunnon kauppakirja mukailee käytännössä hyvin paljon kiinteistön kauppakirjaa. Kauppakirjassa yksilöidään ostajat ja myyjät sekä kaupan kohde. Lisäksi kauppakirjassa sovitaan muun muassa kauppahinnasta ja sen maksamisesta sekä omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisestä.

Osakekirjat: Asunnon kaupassa ei myydä ja osteta kiinteää asuntoa, vaan siinä kaupan kohteena ovat taloyhtiön osakkeet. Ostaja ostaa siis tietyt osakkeet, jotka on numeroitu esim. ”osakkeet nro1001–1200”. Nämä osakkeet oikeuttavat hallitsemaan jotakin asuntoa taloyhtiössä. Näistä osakkeista on olemassa osakekirja, joka luovutetaan ostajalle kaupan teon yhteydessä.

Isännöitsijäntodistus: Asunnon kaupan yhteydessä on syytä perehtyä isännöitsijäntodistukseen, joka kertoo perustiedot huoneistosta sekä taloyhtiöstä. Isännöitsijäntodistuksesta selviää muun muassa taloyhtiön taloudellinen tilanne, yhtiöön kuuluvat rakennukset, kiinteistön kunto sekä tulevaisuuden remontit. Isännöitsijäntodistuksen tulee olla tarpeeksi ajantasainen, eikä se saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Voit pyytää isännöitsijäntodistusta joko asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalta tai suoraan taloyhtiön isännöitsijältä.

Asunto-osakeyhtiön tilinpäätös: Tilinpäätöksestä selviää yhtiön tuloslaskelma, tase ja näihin liittyvät liitetiedot.

Asunto-osakeyhtiön toimintakertomus: Toimintakertomuksesta ilmenee, mihin yhtiövastiketta on käytetty, tiedot pääomalainasta ja asunto-osakeyhtiön omaisuuteen kohdistuvista rasitteista, tilikauden olennaiset tapahtumat, tiedot talousarvion toteutumisesta, arvio tulevaisuuden kehityksestä sekä esitys siitä, mitä yhtiön voitolla tehdään. Kaikki nämä talouteen ja varallisuuteen liittyvät tiedot ovat ostajan kannalta hyvin oleellisia.

Kuolinpesän tiedot: Jos myyjänä tai ostajana on kuolinpesä, on kauppakirjaan kirjattava osapuoliksi kaikki kuolinpesän osakkaat. Näissä tapauksissa myyjän tai ostajan yksilöimiseksi tarvitaan kaupan teossa kuolinpesää koskeva aineisto tarpeellisessa laajuudessa, esimerkiksi sukuselvitys.

Muut asiakirjat: Edellä mainittujen asiakirjojen lisäksi myynnin yhteydessä myyjän kannattaa tilanteen mukaan hankkia taloyhtiön yhtiöjärjestys, asunnon pohjapiirustus, energiatodistukset sekä mahdolliset kuntotarkastusraportit. Lisäksi asunnon kauppakirjaan oheistetaan tai kauppaneuvottelujen aikana perehdytään kaikkiin muihin asiakirjoihin, joita osapuolet katsovat tarpeellisiksi. Kaupan syntymisen kannalta myynnin edistämiseksi tärkeä paperi on tietenkin myyntiesite. Mikäli myyjä ei myy asuntoa itse, tulee hänen valtakirjalla valtuuttaa asiamies hoitamaan asunnon myynti puolestaan.

Mikäli valtakirjan teko asunto-osakkeiden myyntiä varten on ajankohtaista, voit käyttää valtakirjapohjaamme!

Lue lisää asunto-osakeyhtiön tilinpäätöksestä, sekä asunnon myynnistä yleisesti.

Lähde §: asuntokauppalaki

16.03.2017

Päivitetty 19.07.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.