Avioehto ja testamentti ovat kaksi erillistä asiakirjaa, joilla kummallakin on omat tehtävänsä. Avioehtosopimuksella sovitaan siitä, kuinka omaisuus jaetaan aviopuolisoiden kesken, kun avioliitto päättyy. Testamentilla puolestaan määrätään siitä, kuinka perittävän omaisuus jaetaan testamentinsaajille perittävän kuoltua. Avioehtosopimuksella ei voi määrätä perinnöstä eikä testamentilla voi määrätä testamentintekijän ja hänen puolisonsa avio-oikeudesta.

En­sin osi­tus, seu­raa­vak­si tes­ta­men­tin mää­räyk­set 

Kun naimisissa oleva henkilö kuolee, avioliitto päättyy. Silloin on ensin jaettava puolisoiden omaisuus eli toteutettava ositus/erottelu puolisoiden välillä, jotta tiedetään, mitä omaisuutta kuolinpesään jää. Ositus/erottelu tehdään joko avioehtosopimuksen tai lain mukaisesti. Testamentin määräykset täytetään osituksen/erottelun jälkeen kuolinpesälle jääneestä omaisuudesta.

Kum­pi pä­tee avio­eh­to vai tes­ta­ment­ti?

Avio-oikeuden vaikutukset on siis huomioitava testamenttia laadittaessa. Kun lähdetään suunnittelemaan testamenttia, on ensin tarkistettava mahdollinen avioehtosopimus ja varmistaa, että se on edelleen tarkoituksenmukainen. Vastaavasti avioehtosopimusta laadittaessa on tärkeä pohtia myös testamenttikysymyksiä. On tärkeä varmistaa, että nämä asiakirjat tukevat toisiaan eivätkä tee toisiaan tyhjiksi tai aiheuta turhia veroseuraamuksia.

Suomen Juristit Oy
22.4.2025

Nopeaa apua lakiasioihin.