Joukkueurheilussa on tavallista laatia pelaajan ja seuran välille sopimus, joka sääntelee urheilijan sekä tämän edustaman seuran oikeuksista ja velvollisuuksista. Tyypillisesti tällaisesta sopimuksesta käytetään termiä pelaajasopimus. Pelaajasopimuksen suurin kysymys on, onko kysymys työsuhteisesta urheilusta.
Sopimusta laadittaessa on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:
Sopimuksen muoto
Onko kysymys työsuhteisesta sopimuksesta, vai katsotaanko toiminta harrastustoiminnaksi? Tällä on merkitystä monen seikan kannalta, ja urheilijan näkökulmasta vastaus tähän kysymykseen ratkaisee esimerkiksi oikeuden lakisääteiseen vuosilomaan. Sopimukset on aina syytä laatia kirjallisesti.
Urheilijan vakuutusturva ja loukkaantumisen aikainen palkanmaksuvelvoite
Loukkaantumiset ovat osa urheilua. Urheilijalla on aina syytä olla asianmukainen vakuutus, ja pelaajasopimuksissa on tärkeää huomioida se, kenen vastuulla urheilijan vakuuttaminen on. Vastaavasti sopimuksessa voidaan sopia urheilijan loukkaantumisen varalta maksettavasta korvauksesta, jossa lähtökohtana tyypillisesti on täysi korvaus myös loukkaantumisen ajalta.
Siirtoehdot ja kilpailukielto
Pelaajasopimuksissa on tyypillistä säännellä oikeudesta siirtää urheilija toisen seuran alaisuuteen. Näihin ehtoihin kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti niin että siirtyminen edellyttää pelaajan itsensä erillistä hyväksyntää. Myös muissa seuroissa kilpailemista voidaan pelaajasopimuksissa rajoittaa, ja näihin ehtoihin on syytä perehtyä huolella ennen sopimuksen allekirjoittamista.
Optio
Optiolla tarkoitetaan mahdollisuutta jatkaa sopimussuhdetta option osoittamin ehdoin. Tyypillistä on solmia esimerkiksi 1+1 vuotinen sopimus, jossa jälkimmäinen vuosi tarkoittaa yhden vuoden optiota. Tyypillisesti option käyttämisestä ja sen voimaantulon edellyttämistä tahdonilmauksista ja näiden määräajoista säädetään sopimuksessa. Option ehtoihin on syytä perehtyä kunnolla, sillä mikäli option käyttäminen jätetään esimerkiksi pelkän urheiluseuran tahdon varaan, voi urheilijan olla vaikeaa irtautua sopimuksesta myöhemmin näin halutessaan.
Sopimussakot
Sopimukset voivat sisältää erilaisia seuraamuksia sopimusta rikkoneelle osapuolelle. Tyypillisiä ovat sopimussakot, joita käytetään esimerkiksi määräaikaisen sopimuksen purkamistilanteissa taikka dopingrikkomuksissa. Myös näihin ehtoihin on syytä perehtyä kunnolla.
Purkuoikeus
Tyypillisesti pelaajasopimukset solmitaan määräajaksi. Ongelmia tavataan tyypillisesti silloin, kun toinen osapuoli haluaa irtaantua tällaisesta määräajaksi solmitusta sopimuksesta, ilman että sopimuksen purkamisen ehdoista on sovittu sopimusta laadittaessa. Tyypillistä on, että sopimuskumppanille maksetaan jonkinlainen korvaus tai hyvitys määräaikaisen sopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä. Purkuehdoista olisi aina hyvä olla maininta sopimuksessa, koska tulevaisuutta on mahdotonta ennakoida ja näin vältytään mahdollisilta tulevilta kiistoilta.
Pelaajasopimuksissa on paljon elementtejä, jotka vaikuttavat molempiin osapuoliin koko sopimussuhteen aikana ja mahdollisesti vielä sen päätyttyä. Siksi niihin on syytä perehtyä huolella.
Mikäli sinulla on kysyttävää pelaajasopimukseesi liittyen, tai kaipaat apua neuvottelu- tai riitatilanteessa, ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeemme kautta.
Sami Rautiainen, OTM
Suomen Juristit Oy
7.5.2025
Nopeaa apua lakiasioihin.