Vaikka perinteinen varallisuuteen liittyvä testamentti on useimmille tuttu asiakirja, lapsen huoltoon liittyvä testamentti on vähemmän tunnettu. Lapsen huoltotestamentissa ei määritellä perinnön jakamista, vaan sen sijaan otetaan kantaa siihen, miten lapsen huoltaja tai huoltajat toivoisivat lapsensa huollon järjestyvän, mikäli he molemmat kuolisivat tai muulla tavalla tulisivat kykenemättömiksi huolehtimaan lapsistaan, esimerkiksi vakavan onnettomuuden seurauksena.
Miten lapsen huoltotestamentti laaditaan?
Lapsen huoltotestamentilla ei ole vastaavanlaisia muotovaatimuksia kuin perinteisellä testamentilla. Huoltotestamentin tarkoituksena on ilmaista vanhempien tahto tilanteessa, jossa he eivät ole enää kykeneviä huolehtimaan alaikäisestä tai vajaavaltaisesta lapsestaan. Siksi huoltotestamentissa on hyvä perustella, miksi vanhemmat ovat valinneet juuri tietyn henkilön, jolle haluaisivat antaa lapsen huoltajuuden. Perusteina voi olla esimerkiksi läheinen sukulaisuussuhde ja se, että lapsi on viettänyt paljon aikaa kyseisen henkilön kanssa ja tuntee olonsa hyväksi ja turvalliseksi hänen seurassaan.
Tämän lisäksi huoltotestamentissa on hyvä olla päiväys sekä huoltajien allekirjoitukset. Myös se henkilö, jonka vanhemmat toivovat huolehtivan lapsestaan huoltotestamentin mukaisesti, voi allekirjoittaa testamentin. Joka tapauksessa ennen huoltotestamentin laatimista on tärkeää keskustella kyseisen henkilön kanssa ja varmistaa, että hän on valmis huolehtimaan lapsesta. Huoltotestamentin teossa voi käyttää myös todistajia, mikä lisää asiakirjan uskottavuutta.
Huoltotestamentin sitovuus
Testamentilla voidaan määrätä pätevästi vain henkilön omaisuudesta, joten muunlaiset testamentit, kuten huoltotestamentti, eivät siten sido viranomaisia samalla tavalla. Viranomaiset voivat kuitenkin ottaa huoltotestamentin huomioon päättäessään lapsen huoltoon liittyvistä kysymyksistä, erityisesti jos molemmat vanhemmat ovat esimerkiksi kuolleet. Asiasta päätettäessä lapsen etu on kuitenkin aina keskiössä, eikä huoltotestamentissa ilmaistuja toiveita noudateta, mikäli ne johtaisivat lapsen kannalta epäsuotuisiin ratkaisuihin. Myös lapsen omat toiveet otetaan huomioon, mikäli se hänen kehitykseensä ja ikäänsä nähden on mahdollista. Huoltotestamentin laatiminen on silti kannattavaa, sillä vanhemmilla on usein paras käsitys siitä, kuka sopisi parhaiten lapsen huoltajaksi esimerkiksi sukulaisten joukosta.
Huoltajat voivat laatia huoltotestamentin joko yhdessä tai erikseen. Jos lapsella on useita huoltajia, huoltotestamentti on heidän yhteinen asiakirjansa. On tärkeää muistaa, että huoltotestamentilla ei voida sivuuttaa toisen huoltajan oikeuksia. Mikäli esimerkiksi toinen vanhemmista kuolee, on eloonjäävä vanhempi aina etusijalla lapsen huoltajaksi, vaikka huoltotestamentissa olisi merkitty muuta.
Voit käyttää tilanteeseesi sopivaa huoltotestamenttipohjaamme lataamalla sen alta.
Lue lisää lapsen edun arvioinnista.
Lähde §: Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta
24.07.2024
Suomen Juristit lakimies
Nopeaa apua lakiasioihin.